Alles wordt wakker!

De krokussen beginnen al te bloeien. De hazelaar laat de katjes bloeien en de daslookblaadjes komen in het park uit de grond. Merels struinen rond en de gaaien kwebbelen met elkaar. Alles wordt wakker.

Paddentrek
Ook de padden zijn wakker en beginnen aan de paddentrek. Padden leven het hele jaar op het land, maar zoeken voor de voortplanting het water op, waarin ze geboren zijn. Soms moeten ze hier kilometers voor lopen en wegen en fietspaden oversteken. Het lukt ze niet altijd om veilig aan de andere kant te komen. Daarom is er dit jaar in de Merenwijk een paddenpatrouille. Wil je helpen of meer informatie? Stuur een mail naar paddenpatrouille@xs4all.nl.

Bloembollenasiel – dependance Merenwijk.
Heb je bloembollen in huis. Gooi ze niet weg als ze uitgebloeid zijn, maar breng ze naar de bak bij de Kinderboerderij, locatie Weidezicht (ingang bij plastic koe). Dan gaan ze naar het bloembollenasiel in Cronesteijn en worden later opnieuw geplant. Hier lees je hoe het werkt…

Eksternesten
Kijk niet alleen naar beneden naar de stinzenplanten, maar ook omhoog. Nu de bomen nog kaal zijn kun je nesten spotten. De grote nesten met een deksel zijn van de eksters. De eksters zie je nu al bezig met een nieuw nest of het verbouwen van hun nest. In een helder verslag van Charlotte lees je waar de afgelopen 10 jaar de eksters in de Merenwijk gebroed hebben.

Veranderde regels
Twee regels in de wijk zijn veranderd. De honden moeten weer aan de lijn in het Merenwijkpark ten zuiden van de Broekweg omdat ze de kinderboerderij inliepen.
En volgens Algemene Plaatselijke Verordening mag je in het winkelgebied van de Kopermolen de vogels niet meer voeren Wat ook geldt voor de hele binnenstad en de buitenring van de singels. Een van de redenen is dat het voer voor vogels vaak ongezond is. De bordjes lijken alleen nog niet aangepast. Meer info in het Leidsch Dagblad.

Op zoek naar…

Eind oktober scharrelen vier mannen rond in het park. Ze hebben camera’s en statieven bij zich. Je hoort dat ze niet snel tevreden zijn. Ze hebben matjes mee om op de knieën het schoon te bekijken. Hun ogen glinsteren. Waarom?
Ze genieten van al die wonderlijke paddenstoelen…
Die dag schrijven ze 66 verschillende soorten op hun lijst. Ook een paar die ze zelf nog nooit in het echt hebben gezien.

Ik loop met ze mee en luister. Loop achter ze aan en geniet mee. Van de vormen, de kleuren en hoe opgetogen ze elkaar vertellen waar mooie zwammen te zien zijn.

Zondag 3 november kun je samen met een paar van deze mannen op zoek naar zwammen. Ondanks de nachtvorst zijn er een heleboel mooie paddenstoelen te vinden. Wil je mee op onderzoek? Kijk dan op de pagina van de paddenstoelenjacht.

Ant

Naar buiten in de herfstvakantie!

Het is herfstvakantie en het is de komende dagen mooi weer. Wat te doen? Naar buiten!
Een paar ideeën:

Op paddenstoelenjacht
Download de A4’tjes met paddenstoelen en kijk of je dit jaar alle paddenstoelen kunt vinden, die er in het Wijkpark Merenwijk kunnen zijn (zie ander bericht).
Je moet een paar keer gaan zoeken, want ze komen nooit tegelijkertijd op. En als je er meer vindt (ja, er zijn er nog meer te vinden!), vertel je het ons dan?

Bomen zoeken in het park
De bomenspeurtocht in het park gaat langs 22 verschillende bomen.
Je zoekt de bomen zelf met een boekje in de hand. Hier staan aanwijzingen in.
Laat de kinderen de korte (niet cursieve) tekst voorlezen en zoeken. Herken je de bomen? Het boekje is te downloaden of op te halen bij de Trotse Pauw, als je een consumptie neemt.

In een ander blog staan nog meer ideeën.
Veel plezier in het Wijkpark Merenwijk!

Ant

Onbekende benedenburen

Sinds de nachtvlindernacht weten we dat er in de nacht van alles door de lucht vliegt, maar ook in de bodem zit van alles. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! Dan is er bijvoorbeeld niet voldoende te eten, geen gezuiverd water om te drinken en zijn er geen kleren om aan te trekken.

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze wijk?
Doe mee met de bodemdierendagen! Zoek en tel mee en geef je onbekende benedenburen de aandacht die ze verdienen.
Wil je de beestjes nog beter bekijken? Voor kinderen en voor nieuwsgierige volwassenen heeft IVN een gratis te downloaden Bodemdieren-doe-boek.

En wat vliegt er, als het ’s nacht donker is? Naast de vleermuizen zijn er vooral veel insecten actief. Tijdens de Nachtvlindernacht hebben we dat gezien. Peter heeft een beknopt verslag gemaakt van de vangst, met kleurrijke foto’s.
Via waarneming.nl kun je verdiepende informatie vinden.

 

P.S. De afbeelding van de bodemdieren is gratis direct te downloaden bij ARK.

Ant

 

Hard werkende vogels

GB_specht_herman_berkhoudt kopieWij mensen vinden het voorjaar fantastisch, maar voor vogels is het vooral hard werken. Standvogels moeten eerst één of meer nesten bouwen, nadat ze hier de winter hebben overleefd en
hun territorium verdedigen…
Zomergasten moeten dat allemaal ook doen, maar dan hebben ze eerst nog een heroïsche tocht van honderden tot duizenden kilometers achter de rug.

Lees het volledige blog van Corinna Vermeulen.