Natuur Nieuws Merenwijk

Natuur Nieuws Merenwijk is de naam van de nieuwsbrief over natuur in en rond de Merenwijk. In de nieuwsbrief staan georganiseerde natuuractiviteiten, dingen om zelf buiten te doen en er staat informatie in over natuur in en rond de Merenwijk.

Leuk? Meld je dan aan voor onze mailinglijst.

De nieuwsbrief komt onregelmatig uit en staat niet altijd direct op deze pagina.
Hieronder staan de onderwerpen van vorige nieuwsbrieven.

nov 2021 – boompjes oogsten, diervriendelijke tuin, rode kreeften en speuren naar zwammen.
juli 2021 – tuinvlinders, nut wespen/hoornaars, citroenmelisse in Leidsch bier en zwaluwtjes.
juni 2021 – buurttuinendag, vleermuizen en huisisolatie, schildpadden en libellen.
maart 2021 – bijenparadijs, halsbandparkieten, steentjes, ontspannen tuin.
februari 2021 – vogeltelling, paddentrek, bloembollenasiel, stinsenplanten.
december 2020 – Leidse natuur op tv, groene kopermolen, takkenweer, potten verzamelen.

Wintervogels in de Merenwijk
18 oktober 2020 – Lekker naar buiten 🍂 🍄
3 september 2020 – Wat te doen bij ⚡️ onweer & bomen
13 augustus 2020 – 🐾 Schatzoeken, sperwers en vlinders
15 juli 2020 – Bloemrijke oevers en paddenstoelen 🍄
4 juli 2020 – Broedende vogels, slobkousbijen 🐝 en de raap app

Heb je zelf nieuws of een activiteit? Mail de redactie.

Open buurttuinendag 2020

Tijdens de Open Buurttuinendag 2020 in Leiden in het weekend van 20 en 21 juni stellen een aantal buurttuiniers hun groene initiatief open. Ze beantwoorden graag je groene vragen tussen 14 u en 16.30. Een groot aantal van de deelnemende tuinen is in de Merenwijk te vinden. Kom je langs?!

Er zijn geveltuinstraten, kruidentuinen, groene speelplekken en bloem- en moestuinbakken, groene schoolpleinen: er is superveel te zien. Soms op plekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden!

Een kaart met tuinen en meer informatie over de dag staat op Open Buurttuinendag 2020.

Broedvogels en rapers

In mei leggen alle vogels een ei.
Maar sommigen komen al eerder naar Nederland om hun ei te leggen.
Hoe dat zit en welke er al aan het broeden zijn in het park of op de Strengen, lees je in de verslagen van onze broedvogeltellers.
Corinna telt de broedvogels sinds een paar jaar in het Wijkpark Merenwijk.
Caroline neemt de broedvogels op de Strengen voor haar rekening.


 

Sinds een jaar raapt een groep elke maand op Tengnagel drijfafval op en begin dit jaar heeft ze de Strengen meengenomen. In Coronatijd zijn er alleen individuele rapers bij het Joppe te vinden. En dat blijkt hard nodig. Lees hun verslagen en het het verslag over 2019.

Buiten in april

Het zijn vreemde tijden. Als we naar buiten gaan moeten we nu voldoende fysieke afstand houden. Maar sociale afstand is niet nodig! Zullen we in de Merenwijk afspreken om elkaar in het voorbijgaan in ieder geval te groeten?

En we kunnen nog steeds van alles samen op afstand doen.


20200313Paddenpatrouille Zweilandlaan (Liselotte Rambonnet)-12Een voorbeeld is de paddenpatrouille. De patrouille bestaat uit een groep mensen die padden, kikkers en salamanders helpen oversteken. Zodra het donker is gaan ze op drukke routes, gewapend met een zaklamp en een reflecterend hesje op pad om ze voor plat rijden te behoeden.  Liselotte legt het je uit…

 


DSC00973-hommel kopie

We kunnen op 18 en 19 april ook samen bijen tellen. Allemaal in onze eigen tuin of balkon. Als je nu begint met oefenen is het nog simpel. Er vliegen nu zo’n zes verschillende grote hommels rond. Om deze te oefenen heeft ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt‘  een quiz gemaakt. Om met de Nationale Bijentelling vind je hier meer info.

 


DSC09000_mwpk_bruine_kikker_onder_blad

Kijk goed om je heen bij een wandeling door het park en de wijk. En luister! Want er zijn op veel plekken in de wijk bruine kikkers te horen. Niet kwakend, zoals we verwachten, maar knorrend. Caroline schrijft er een blog over.

 

 


_MG_7401Kopie copy Gehakkelde Aurelia

Gehakkelde aurelia

Er is veel meer te zien en te horen dan we in eerste instantie denken. In het Doe-alfabet staan suggesties voor praktische buiten-dingen om zelf of met een klein groepje te doen. In je tuin, op je balkon, in huis of op straat.
Met alle liefde plaats ik je ervaring op de site.  Groene groet op afstand!    Ant

 

 

Alles wordt wakker!

De krokussen beginnen al te bloeien. De hazelaar laat de katjes bloeien en de daslookblaadjes komen in het park uit de grond. Merels struinen rond en de gaaien kwebbelen met elkaar. Alles wordt wakker.

Paddentrek
Ook de padden zijn wakker en beginnen aan de paddentrek. Padden leven het hele jaar op het land, maar zoeken voor de voortplanting het water op, waarin ze geboren zijn. Soms moeten ze hier kilometers voor lopen en wegen en fietspaden oversteken. Het lukt ze niet altijd om veilig aan de andere kant te komen. Daarom is er dit jaar in de Merenwijk een paddenpatrouille. Wil je helpen of meer informatie? Stuur een mail naar paddenpatrouille@xs4all.nl.

Bloembollenasiel – dependance Merenwijk.
Heb je bloembollen in huis. Gooi ze niet weg als ze uitgebloeid zijn, maar breng ze naar de bak bij de Kinderboerderij, locatie Weidezicht (ingang bij plastic koe). Dan gaan ze naar het bloembollenasiel in Cronesteijn en worden later opnieuw geplant. Hier lees je hoe het werkt…

Eksternesten
Kijk niet alleen naar beneden naar de stinzenplanten, maar ook omhoog. Nu de bomen nog kaal zijn kun je nesten spotten. De grote nesten met een deksel zijn van de eksters. De eksters zie je nu al bezig met een nieuw nest of het verbouwen van hun nest. In een helder verslag van Charlotte lees je waar de afgelopen 10 jaar de eksters in de Merenwijk gebroed hebben.

Veranderde regels
Twee regels in de wijk zijn veranderd. De honden moeten weer aan de lijn in het Merenwijkpark ten zuiden van de Broekweg omdat ze de kinderboerderij inliepen.
En volgens Algemene Plaatselijke Verordening mag je in het winkelgebied van de Kopermolen de vogels niet meer voeren Wat ook geldt voor de hele binnenstad en de buitenring van de singels. Een van de redenen is dat het voer voor vogels vaak ongezond is. De bordjes lijken alleen nog niet aangepast. Meer info in het Leidsch Dagblad.

Op zoek naar…

Eind oktober scharrelen vier mannen rond in het park. Ze hebben camera’s en statieven bij zich. Je hoort dat ze niet snel tevreden zijn. Ze hebben matjes mee om op de knieën het schoon te bekijken. Hun ogen glinsteren. Waarom?
Ze genieten van al die wonderlijke paddenstoelen…
Die dag schrijven ze 66 verschillende soorten op hun lijst. Ook een paar die ze zelf nog nooit in het echt hebben gezien.

Ik loop met ze mee en luister. Loop achter ze aan en geniet mee. Van de vormen, de kleuren en hoe opgetogen ze elkaar vertellen waar mooie zwammen te zien zijn.

Ga er zelf ook op uit om al die mooie paddenstoelen te zien en neem de paddenstoelenbingokaart mee om minimaal 26 van de 66 te vinden.

Ant

Naar buiten in de herfstvakantie!

Het is herfstvakantie en het is de komende dagen mooi weer. Wat te doen? Naar buiten!
Een paar ideeën:

Op paddenstoelenjacht
Download de A4’tjes met paddenstoelen en kijk of je dit jaar alle paddenstoelen kunt vinden, die er in het Wijkpark Merenwijk kunnen zijn (zie ander bericht).
Je moet een paar keer gaan zoeken, want ze komen nooit tegelijkertijd op. En als je er meer vindt (ja, er zijn er nog meer te vinden!), vertel je het ons dan?

Bomen zoeken in het park
De bomenspeurtocht in het park gaat langs 22 verschillende bomen.
Je zoekt de bomen zelf met een boekje in de hand. Hier staan aanwijzingen in.
Laat de kinderen de korte (niet cursieve) tekst voorlezen en zoeken. Herken je de bomen? Het boekje is te downloaden of op te halen bij de Trotse Pauw, als je een consumptie neemt.

In een ander blog staan nog meer ideeën.
Veel plezier in het Wijkpark Merenwijk!

Ant

Onbekende benedenburen

Sinds de nachtvlindernacht weten we dat er in de nacht van alles door de lucht vliegt, maar ook in de bodem zit van alles. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! Dan is er bijvoorbeeld niet voldoende te eten, geen gezuiverd water om te drinken en zijn er geen kleren om aan te trekken.

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze wijk?
Doe mee met de bodemdierendagen! Zoek en tel mee en geef je onbekende benedenburen de aandacht die ze verdienen.
Wil je de beestjes nog beter bekijken? Voor kinderen en voor nieuwsgierige volwassenen heeft IVN een gratis te downloaden Bodemdieren-doe-boek.

En wat vliegt er, als het ’s nacht donker is? Naast de vleermuizen zijn er vooral veel insecten actief. Tijdens de Nachtvlindernacht hebben we dat gezien. Peter heeft een beknopt verslag gemaakt van de vangst, met kleurrijke foto’s.
Via waarneming.nl kun je verdiepende informatie vinden.

 

P.S. De afbeelding van de bodemdieren is gratis direct te downloaden bij ARK.

Ant