Broedvogels op de Strengen – BMP#2 2020

Inmiddels is het officieel LENTE, heerlijk! De vogels zingen uitbundig en ik geniet ervan én met mij vele anderen als ik zie hoe druk het soms is in ons poldertje. Eigenlijk had ik voor dit voorjaar mezelf voorgenomen om geen Broedvogel Monitoring (project = BMP) te doen. Mijn focus lag bij andere zaken: een nieuwe opleiding –> Diersporen bij Weylin Tracking (echt een aanrader). En op meer sporten: trailrunning en racefietsen. Echter toen kwam COVID-19 en lag de hele wereld en ook mijn agenda op z’n gat … helemaal leeg geveegd. Niks geen trailrun events en leuke (georganiseerde) fietstochten; ‘gewoon’ thuisblijven en genieten van je tuin en een ommetje met de hond. That’s it.

Daarom heb ik kortgeleden besloten toch de BMP-tellingen van Sovon Vogelonderzoek Nederland te starten op de Strengen, inmiddels heb ik er twee gedaan. De eerste was 23 maart met een heel koude morgen: stralend blauwe lucht, zon en bevroren blaadjes. Prachtige morgen met veel leuke soorten. In het moerasbos o.a. heel veel winterkoningen, kool- en pimpelmees, maar ook de tjiftjaffen lieten zich goed horen. Inmiddels zitten er al ruim 20! Verdeeld over het gehele eiland. Gistermorgen was de 2e telling. Om 7.30uur gestart en het was qua weer een heel andere morgen: niet zo koud, rond de 5 graden, bewolkt en geen wind. Nu zijn ook de fitissen terug! Echt nog maar net, een paar dagen. Ze zingen voorzichtig hun liedje. 7 telde ik er, maar waarschijnlijk zijn er nu al meer en komen er zeker nog een aantal terug uit Afrika.


Opvallend aan de rand van het eiland bij het moerasbos zijn de halsbandparkieten die daar al een tijd rondhangen. Ze eten hun buikjes rond aan de verse katjes van de wilgentakken. Gisteren zat er ook een mannetje stilletjes alleen in een boom een beetje te suffen. Zou hij zitten waken voor het nest van zijn vrouwtje? Zou zomaar kunnen! Halsbandparkieten broeden in oude nestholten van spechten. En die laatste soort was ook meer dan luidruchtig aanwezig! De grote bonte specht wel te verstaan. Ik had het idee dat er meerdere paartjes of in ieder geval meerdere mannetjes rondhingen. Ze waren flink aan het roffelen, kekkeren en vrouwtjes aan het versieren
Dan onze favo: de ijsvogel! Die zijn zeker ook weer aanwezig, heel leuk! Gisteren waren er 3: een echtpaar en een ‘vreemd’ mannetje. Ook luidruchtig achter elkaar aan aan t vliegen, geen oog voor de omgeving waardoor het bijna stuntvliegers zijn. Prachtig blauwe veertjes hebben ze nu. Het mannetje heeft een geheel zwarte snavel, het vrouwtje een rode onder snavel (als lippenstift – om te onthouden dat dat het vrouwtje is).

Verder zitten er rondom het eiland al een aantal meerkoeten op het nest en zijn de futen druk met baltsen en bouwen van nesten. De rietgors hoor je af en toe. De blauwborst is er (nog?) niet … maar een andere leuke soort die je nu kunt waarnemen is de Krooneend in het poeltje bij gedenkstenen en soms op het open water bij het Joppe. Al een paar weken hangen er enkele paartjes rond. Soms zie je alleen mannetjes (rode snavel) wat zou kunnen suggereren dat het vrouwtje wellicht op een nest zit …

Komende tijd ga ik proberen weer wat meer vogelwaarnemingen te delen met jullie. Ik zal in ieder geval stukjes schrijven over de vogeltellingen op de Strengen (op deze site en Facebook), maar ook als er in de wijk leuke waarnemingen zijn (op Facebook).

 

Tekst: Caroline Grimbergen
Foto’s vogels: Herman Berkhoudt.

 

Het laatste vogelnieuws in en rond de Merenwijk kun je volgen via Facebook.
Broedvogeltelling 3, half april 2020