Paddenstoelen

In de herfst vind je veel verschillende paddenstoelen in het park.
(En in de rest van het jaar zijn ze ook te vinden.)

Hieronder staan foto’s van paddenstoelen die we hebben gezien.
Sommige paddenstoelen verschrompelen binnen een week en staan er maar heel kort. Daarom staat onder iedere foto, naast de naam ook een getal. Dit getal geeft aan in welke maand we de paddenstoel hebben gezien.
Soms verandert het uiterlijk van een paddenstoel, daarom staan er ook wel eens meerdere foto’s van 1 soort.

paddenstoelenbingo_foto

En onderaan staan nog meer foto’s…

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?
Paddenstoelen zijn de vruchten van de schimmels. Net als de bramen van een bramenstruik en de appels van een boom. Alleen zie je nu de struik of boom niet, maar alleen de vrucht. De schimmels zitten onder de grond of in een boom.
De paddenstoelen ontstaan aan de buitenste rand van een schimmelnetwerk, omdat daar het meeste voedsel is. Zij zorgen met sporen (zaden die ontzettend klein zijn) voor de voortplanting van de schimmels. Wil je hier veel meer van weten, dan raden we je de alles over paddenstoelen-site aan.

Als je nu zelf een paddenstoel ziet en wilt weten welke het is, dan kun je eerst een paddenstoelenbingo/overzicht bekijken, speciaal gemaakt voor het park. Zo kun je snel achterhalen welke paddenstoel/zwam je voor je hebt. Met sites als de Soortenbank, Alles over paddenstoelen en waarneming.nl kun je verder zoeken. Je kunt ook foto’s van de paddenstoel laten checken door een app Obsidentify en die mag je ook sturen naar deskundigen in de wijk, die dan voor jou proberen  te achterhalen welke soort het is.

Wat is het verschil tussen een zwam en een paddenstoel?
Op het overzicht staat zwam. De zwam is de schimmel, maar soms heet een paddenstoel zwam en dan wordt het opeens ingewikkeld. ‘Frank wandelt’ legt het verschil uit.

Hieronder nog meer foto’s,  aangevuld met foto’s van betrokken Merenwijkers…