Paddenstoelen

In de herfst vind je veel verschillende paddenstoelen in het park. En in de rest van het jaar ook. Hieronder staan de paddenstoelen die we, vooral dit jaar, hebben gezien. Alleen sommige paddenstoelen staan er maar heel kort en dan zijn ze alweer verschrompeld. Dat kan binnen een week. Daarom staat onder iedere foto, naast de naam ook een getal. Dit getal geeft aan in welke maand we de paddenstoel hebben gezien.  En soms verandert het uiterlijk van een paddenstoel nogal snel, daarom staan er ook wel eens meerdere foto’s van 1 soort.

Paddenstoelen zijn de vruchten van de schimmels. Net als de bramen van een bramenstruik. Alleen zitten de schimmels onder de grond of in een boom en zie je nu alleen de vruchten. Met sites als de Soortenbank, Alles over paddenstoelen, waarneming.nl en deskundigen proberen we te achterhalen welke soort het is. Maar geef het alsjeblieft aan wanneer we echt fout zitten.

De paddenstoelen ontstaan aan de buitenste rand van een schimmelnetwerk, omdat daar het meeste voedsel is. Zij zorgen met sporen (zaden die ontzettend klein zijn) voor de voortplanting van de schimmels. Wil je hier veel meer van weten, dan raden we je de alles over paddenstoelen-site aan.

Sommige paddenstoelen staan er heel kort. Als wij ze dan gezien hebben, dan ben jij misschien te laat. Hier hebben we een oplossing voor!
Het educatieve centrum van de Gemeente Leiden in de Merenwijk heeft een overzicht gemaakt van een deel van de paddenstoelen die in het Wijkpark te zien zijn.  Download de 4 pagina’s, dan kun je snel achterhalen welke paddenstoel/zwam je voor je hebt.

Hieronder staan de foto’s van een groot deel van de paddenstoelen die door ons zijn gespot, aangevuld met foto’s van betrokken Merenwijkers…

Advertenties