Paddenpatrouille Leiden

Ze worden platgereden of verdrinken in putten: de padden, kikkers én salamanders in de Merenwijk kunnen wel wat hulp gebruiken. Gelukkig is er nu de ‘Paddenpatrouille’, een groep van dertig vrijwilligers die van februari tot april de padden, kikkers en salamanders helpt oversteken. Wie hier enthousiast van wordt kan zich alvast aanmelden voor volgend jaar!

Zodra het iets warmer wordt, al vanaf januari trekken salamanders, bruine kikkers en (wat later) padden massaal van hun winterslaapplaats naar een sloot of vijver om zich daar voort te planten. De weg zit vol met gevaren van voorbij razende fietsers, scooters en hardlopers en putten waar de dieren in verdrinken. Daarom trekt Corinna Vermeulen, inwoner van de Merenwijk, sinds 7 jaar zelf putten open met haar puthaak en zet ze de amfibieën over op fietspaden. Maar ook zij kan hulp gebruiken en startte dit jaar met de Paddenpatrouille.

Angst overwinnen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich hebben aangesloten bij de paddenpatrouille in Leiden. De meesten wonen in de Merenwijk waar de patrouille vooral actief is, fietsen over bijvoorbeeld de Broekweg en voelen zich verantwoordelijk, sommigen zijn geïnteresseerd omdat ze zelf kikkers of padden in hun tuin hebben of als huisdier en anderen willen graag hun angst voor padden en kikkers overwinnen. De achtergronden van de vrijwilligers lopen ook aardig uiteen; van voormalige zeelui en gepensioneerden tot juristen en lokale politici.

20200313Paddenpatrouille Zweilandlaan (Liselotte Rambonnet)-4

En overzetten maar!

Zodra het donker is gaan de vrijwilligers op pad, gewapend met een zaklamp en een reflecterend hesje. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur spotten ze soms geen enkele en soms wel 30 padden, kikkers en salamanders. Voorzichtig pakken ze de dieren op en afhankelijk van de richting waar ze heen gingen, zetten ze de dieren veilig neer in de berm aan de overkant. De paddenmannetjes klimmen op de rug van de vrouwtjes en laten zich taxiën tijdens de trek. Zo’n paartje padden heet ook wel een amplex of tandem. Het overzetten van de hitsige padden is niet persé makkelijk, soms klampen de mannetjes zich ook vast aan de handen van overzetters!

Minder padden

De patrouille geeft ook aan onderzoekers door hoeveel individuen van elke soort ze waarnemen. De soorten die de vrijwilligers het meeste spotten zijn de gewone pad, de bruine kikker en de kleine watersalamander. De Leidse paddenpatrouille is niet de enige die data verzamelt. Al 10 jaar lang geven werkgroepen in heel Nederland hun data door en in totaal zijn er nu zo’n 125 werkgroepen actief. Deze data geeft een goed beeld van hoe het met de soorten gaat en voor de gewone pad is er sprake van een flinke afname, die we ook in Leiden terugzien. Dit kan grote gevolgen hebben voor het ecosysteem waarin de pad als voedsel dient voor veel andere dieren en zelf ook onder andere spinnen, slakken en muggen eet. Wil je ook meehelpen volgend jaar? Meld je dan alvast aan via paddenpatrouille@xs4all.nl!

20200313Paddenpatrouille Zweilandlaan (Liselotte Rambonnet)-12

Borden en trapjes

Om voorbijgangers attent te maken op overstekende dieren hoopt de patrouille volgend jaar pas-op-paddenverkeersborden te kunnen plaatsen. Ook wordt er gelobbyd voor aanpassingen aan stoepranden en putten om te zorgen dat padden en andere dieren minder obstakels en dodelijke valkuilen tegenkomen.

Tekst en foto’s Liselotte Rambonnet

Meer informatie:
Padden.nu
Ravon.nl
Artikel en filmpje op Unity