Doe Alfabet

Van Atalanta tot Zwerfafval.

Weinig is beter voor je weerstand dan zon en buitenlucht. Het Natuur-Doe-Alfabet geeft suggesties voor praktische buiten-dingen om zelf of met een klein groepje te doen. In je tuin, op je balkon, in huis of op straat. Heb je aanvullingen? Deel ze met #groenomtedoen, op Facebook of met mij!

Atalanta – Als je de atalanta begin april in je tuin of op je balkon ziet, bedenk dan even dat de vlinder een lange reis achter de rug heeft. De atalanta overwintert in Zuid-Europa. In Nederland leggen ze hun eitjes op de brandnetels, de rupsen eten zich vol, verpoppen en als vlinder vertrekken ze in de herfst weer naar het zuiden.
De vlinders die je vroeg in het voorjaar ziet zijn de dagpauwoog, gehakkelde aurelia, kleine vos en citroenvlinder. Deze vlinders overwinteren in Nederland als vlinders op zolders, in een schuur of struik.

Berk – Net als alle loofbomen maakt de berk stuifmeel voor bevruchting. Bekijk de bomen eens goed. Hoe zorgen ze voor verspreiding van het stuifmeel? Waar zitten de stampers om het stuifmeel mee op te vangen? Welke bomen hebben bloemen voordat ze bladeren krijgen en welke krijgen eerst bladeren? Hoe zien de knoppen eruit? En welke katjes zitten er aan in de herfst en winter?

Daslook – Op sommige plekken in het wijkpark staat het vol met daslook. Daslook is een stinzenplant. In het park vind je ook andere stinzenplanten, zoals de wilde narcis, kievitsbloem en bosanemoon. Ze bloeien voordat de bomen bladeren krijgen. De aronskelk komt weer op in de herfst, wanneer er voldoende licht is. Kijk bij een ommetje maar eens goed rond! Link naar stinzenplanten-info.

Geocachen of Schatten zoeken – Er zijn in de Merenwijk en omgeving allemaal schatten verstopt. Met GPS of je mobieltje en het beantwoorden van vragen, die je onderweg krijgt, ga je op zoek naar de schat of de cache van geocaching. Er zijn verschillende soorten speurtochten, van puzzels en mysteries, tot opdrachten die je iets leren over het gebied. Op deze site staan tips om succesvol te beginnen.

Hommels – Je ziet nu hele grote hommels vliegen. Het zijn zo’n zes verschillende. Deze hieronder heb ik in het park en de tuin gezien. Herken je ze? Als je in de lente begint met oefenen is het nog simpel. ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt‘ heeft hiervoor een quiz gemaakt.
In de loop van april gaan er steeds meer soorten vliegen. Ga alvast oefenen, dan kun je mee doen met landelijke bijen tellen in je tuin en help je het onderzoek naar de bijen in Nederland.

Lieveheersbeestjes – Ze genieten van de warmte op struiken in de zon. Niet alle lieveheersbeestjes hebben 7 stippen. Tel ze maar eens. En als je ze nog beter bekijkt, zie je ook dat de tekening op de kop en de vorm van het schild verschillen. En dat er ook gele met blokken en bruine met witte vlekken zijn, en… Op de site van EIS vind je ze allemaal. Ook in de herfst zijn ze nog te zien.

Maarts viooltje – Aan de randen van een grasveldje of perkje bloeit vanaf maart tot en met mei het maarts viooltje. In het gras bloeien trouwens het hele jaar door bloemetjes. Kijk maar eens goed, dat zijn de madeliefjes. Wil je wel weten hoe lang een bloemetje te zien is en hoe het heet? Op wildebloemen.info kun je op de kleur de bloem vinden.

Maarts viooltje

Ontdek je tuin – De tuin zit vol leven! Heb je al eens rustig gekeken? Er zijn volop vogels, vlinders en insecten. Op Tuintelling.nl helpen ze je met foto’s op weg en kun je bijhouden wat je gevonden hebt. Als dit te makkelijk is: Ga voor de 100 soorten en gebruik de streeplijst van de KNNV. En als je niet op 100 soorten komt, dan helpt de KNNV je met tuintips.

Watercipres – In de wijk staan veel verschillende soorten bomen, zoals de watercipres langs het water bij de Brede School Merenwijk. Wil je iets meer weten van bomen? Met de (te downloaden) bomenspeurtocht kun je zelf bomen ontdekken, om te beginnen in Wijkpark Merenwijk

Zingende vogels – Hoor je de vogels zingen?  Op vogelbescherming.nl vind je de vogels met hun lied op een rij. Ze zingen om vrouwtjes te lokken en om hun territorium af te bakenen.  Op webcams van de vogelbescherming en nestkastLIVE kun je volgen hoe het daarna met het leggen van eieren, broeden en de jongen gaat van slechtvalk en steenuil tot koolmees en ooievaar. De grootste vogelliefhebbers volgen ook het vogeldagboek.webcam

Zwerfafval rapen – Neem een vuilniszak mee en doe handschoenen aan of een plastic zakje om je handen en ruim een speelveld, een grasveld of stoep op. Kinderen vinden het erg leuk om te doen en sommige volwassenen ook! Of  verzamel in huis allemaal restjes/afval/verpakkingen en maak een eigenzinnig Afvalkunstwerk.

Ant

Ik ben niet de enige met allerlei natuur-doe-dingetjes:

Al deze dingen zijn leuk voor kinderen (en volwassenen!).

En er zijn diverse films en podcasts.