Vlinders en hommels

Vlinders in je tuin
In de tuinen van de Merenwijk zijn veel vlinders en hommels te zien.
Wil je weten welke vlinder er in je tuin zit? Op de site van de vlinderstichting staan herkenningskaarten en is informatie te vinden over hoe je meer vlinders (en rupsen!) in de tuin kunt krijgen.
Om hommels te herkennen kun je nederlandsesoorten.nl gebruiken of een bijengidsje downloaden.
Wil je bijhouden welke vlinders en hommels je in de tuin hebt gezien? Daar zijn verschillende handige digitale lijstjes voor…

Hommels en vlinders in de wijk
De gemeente Leiden wil ook meer insecten, zoals hommels en vlinders in het openbaar groen. Daarom zaaien ze bloembermen in en veranderen ze het beheer van het park, de gazons en de bermen.

Sinds 2019 tellen Ckees van Oijen en Ant Brandenburg  de hommels en vlinders op 2 routes in het openbaar groen in de wijk. Een route in het park die start bij de kinderboerderij en doorloopt richting de Albert Heijn en een route over het Visserspad en dan het wijkpark in.
In juli en augustus 2019 startte onze proefperiode, nadat Vincent Kalkman de twee telroutes in het Landelijk Meetprogramma Vlinders van de Vlinderstichting had vastgelegd. In die twee maanden telden we in totaal 321 hommels en 107 vlinders. In het verslag lees je onder andere welke soorten we gevonden hebben.

Ieder jaar tellen we van maart/april tot en met september de routes minimaal eens per 2 weken.

We nemen je graag een keertje mee op een telling.

Ant