Broedvogels op de Strengen – BMP#3 2020

1e Paasdag leek mij een mooie dag voor vogeltelling #3 op de Strengen. De nacht zou wat koel zijn, de ochtend helder en direct zonnig. Het beste weer dat je kan hebben. Door de wat koude nacht, maar zonnige morgen, zijn de vogels bij zonsopkomst al lekker actief.

Zonsopkomst Strengen Caroline Grimbergen

 

Start om 6.30 uur op de brug. Vandaag de route linksom, om ook eens aan deze kant te horen wie zo vroeg al zingt. Vanaf de brug zingen de Winterkoningen mij al tegemoet, hard tegen elkaar. Direct ook hoor ik links twee Rietzangers, die zijn ook al lekker bezig zeg! Verder naar links nog meer Winterkoning en ook de Fitis is al wakker. Ik loop even door om in de baai te kijken. De vele Grauwe ganzen die de vorige keer hier rondhingen zijn inmiddels vertrokken, terug naar hun broedgebied of wellicht elders de polders in. Het tegenlicht is een beetje lastig maar al gauw zie ik dat de Krooneenden er nog steeds zijn, 3 paar maar liefst! Leuk zeg! Niet te lang kijken, gauw weer verder, ik ben pas net op weg.

Dan ineens, echt keihard: de Cetti’s zanger. Volgens mij zijn er minstens twee op het eiland, maar soms lijken ze overal te zitten. Een tijd lang ging het slecht met ze en waren ze een soort van zeldzaam. Sinds een paar jaar gaat het beter en de hele winter heeft er in ieder geval één, maar vaak twee, op het eiland gezeten. Hopelijk blijven ze gewoon en komen ze ook tot broeden, dat zou echt super zijn! Zien doe je ze bijna nooit, interessant zien ze er ook niet uit, gewoon weer zo’n kbv-tje (klein bruin vogeltje 😉 )

fuut

Door richting het Joppe. Op het veld daar is het een grote puinhoop, waarschijnlijk gisteravond een feest of BBQ, wat ontzettend afleidt… Moet ik dit nu gaan opruimen? Ook in het water drijft allerlei zooi; echt om boos van te worden… straks maar melden bij de gemeente Warmond.

De zonsopkomst is prachtig btw. Echt een geluksmomentje zo. Daar denken meer mensen zo over want het is al behoorlijk druk op het eiland, voor dit tijdstip: iets na zevenen. Wandelaars, een hardloper, iemand die zit te tekenen en een groepje mensen die een ritueel doen met kaarsjes … Op het water is het rustig: een paar futen, meerkoet, maar ook de Ijsvogel flitst voorbij. Die blijft altijd prachtig, verveelt nooit!

_MG_8599 zwartkop man Herman Berkhoudt

Echt bijzondere soorten of opvallende waarnemingen waren er dit keer niet. Hoewel niet opvallend, de Fitis en Winterkoning zijn echt ruim vertegenwoordigd. Van beide soorten heb ik er 20! geteld én dan kan het zomaar zijn dat ik er eentje heb gemist 😉 Verder zijn er veel Tjiftjafs, maar al weer minder dan de vorige keer; waarschijnlijk toch doorgetrokken. Wat ook kan gebeuren met de Fitis, want die zijn eigenlijk nog niet zo heel lang terug. Een nieuwe (die er de vorige keer niet was) is de Zwartkop. Mooie vogel met een zwarte pet (vrouwtje heeft een bruine) en hij klinkt een beetje als een ‘snelle merel’ maar dan meer brabbelend. Goed zoeken in de struiken, want hij laat zich niet gauw zien.

Op naar de volgende telling, wie weet wat dat zal brengen? Misschien de Gierzwaluw of Koekoek?! Wie zal het zeggen. Ik kijk er naar uit!

Tekst: Caroline Grimbergen
Foto’s vogels: Herman Berkhoudt, foto’s zonsopkomst Caroline Grimbergen.

 

Het laatste vogelnieuws in en rond de Merenwijk kun je volgen via facebook.
Verslag van broedvogeltelling #1 en #2 in 2020 op de Strengen.
Verslagen van broedvogeltelling in wijkpark Merenwijk.