Ontmoetingen

Het park lijkt ongerept, maar de invloed van mensen is duidelijk aanwezig.
Kijk maar eens goed om je heen.

De paden en bruggen worden onderhouden.
Bomen worden gesnoeid, zodat we er veilig kunnen wandelen en het water blijft stromen. Hoogheemraadschap Rijnland beheert de waterstand.
Mensen wandelen hun rondje.
Er staat kunst of mensen laten iets kunstzinnigs na. Of afval…
Honden en katten doneren hun behoefte.
En er zijn mensen die cursussen geven op het kleine zijveldje.

Vandaar, naast het zichtbaar maken van de planten en dieren, ook een plek voor de mens.

Kunst

Het meest opvallende kunstwerk staat op het grasveld in de buurt van de Regenboogkerk. Het is gemaakt door Dirk Müller (1946) van natuursteen en staal en is in 1984 geplaatst.
In een interview in het blad ‘Penmerk’ uit maart 1982 legt hij de symboliek van zijn kunstwerk uit: “Met al mijn ontwerpen wil ik het contrast uitdrukken tussen natuur en cultuur. Rotsblokken zijn daarvoor een uitstekend middel. […] Dat ze zich bevinden in een omgeving waar ze van nature niet thuishoren, werkt vervreemdend […].”
Niet alleen het rotsblok op die plek getuigt van het contrast, ook de onbewerkte steen en de stalen wig én niet te vergeten de tegenstelling tussen de strakke, geometrische vorm van de wig en de organische, natuurlijke vorm van de steen, onderstrepen dat.
Van de site VisitLeiden.nl.

Het park inspireert Dick Bakhuizen van den Brink tot schilderen. Citerend uit het Leidsch Dagblad van vrijdag 26-01-2018:
,,Er zijn in Leiden vrij veel mooie plekken die met het oog van Monet geschilderd kunnen worden. De Leidse Hout is een mooi voorbeeld. In de Merenwijk zijn zeer veel spannende plekjes te vinden in elk jaargetijde.’’schilderij
,,We gaan vaak aan de schoonheid van onze eigen omgeving voorbij. Je wandelt met de hond in het Merenwijkpark en drentelt achteloos langs de mooiste natuurtaferelen.’’ Herfstbladeren die op het helder doorschijnende water liggen en de hemel, waaruit ze zijn neergedwarreld, weer lijken te willen aanraken, zie je pas als Dick er de aandacht op vestigt in een van zijn schilderijen. Gras dat slaafs buigt in de wind. Bankjes en bruggetjes die uitzicht geven op doorkijkjes die zo uit de Haagse School lijken te komen. ,,Het is er allemaal. Maar we zien het vaak niet.’’
Op de website van de kunstschilder staan een aantal werken waarop de mooie plekken vast te herkennen zijn.

Gedicht

Een gedicht van Ellen uit één van haar fotoboeken…


Activiteiten op het zijveldje

Het is een stil hoekje van het park. Om er te komen, ga je voor de ingang van de kinderboerderij rechtsaf het paadje in. Met de bocht mee. En daar is het prachtige veldje.
Mensen rusten uit bij de picknicktafel of picknicken daar.

Het bankje op de hoek is ook een favoriete plek.
Maar er gebeurt meer.
Mensen doen hier samen yoga of een oosterse sport.
Er wordt frisbee-les gegeven aan honden en hun baasjes.

Sporen van mensen
Het nalaten van iets “kunstzinnigs”.

Hutten bouwen

Afval…

En naast het afval kun je soms dieren zien…
En is de Afvalbak vol? Bel 14071 van de Gemeente Leiden en maak er melding van.

Foto-impressie

En nog enkele bezoekers van het Wijkpark op zomaar een middag in november en juni…


(de foto’s zijn natuurlijk met toestemming gemaakt en geplaatst)