Broedvogels op de Strengen – BMP#4 2020

Donderdagochtend 22 april.

De nacht is niet koud geweest, rond de 9-10 graden en de zonsopkomst is prachtig. De lucht is al mooi als ik om 5.45uur met hond Djo langs de Zijl loop. Een klein rondje want het eiland wacht. Om 6.15uur richting Strengen. De koekoek zingt mij tegemoet, zachtjes in de verte nog. Hopelijk komt hij straks ook op de Strengen!

Het is de bedoeling dat de telling steeds start op hetzelfde punt, maar dat de route wisselt zodat je niet altijd op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek bent; op deze manier kom je ook in de vroege ochtend op andere plekken en dan kan het zomaar zijn dat daar een vogel wél zit te zingen, die je anders niet zou horen. Daarom start ik deze keer over het middenpad richting ligweides en Joppe en dan linksom, eerst langs het rietgedeelte. Dan weer langs de brug en dan het bos. Eigenlijk een soort hartje (met dan wel een slingertje eraan richting het hek van Tengnagel 😉 ).

Anyway over het middenpad: daar zit het vol met Fitis (foto bovenaan), Tjiftjaf en Winterkoning. Soms zit er echt maar 4 meter tussen de vogels en dan hoor je de volgende alweer. Ongelofelijk wat is het hier druk met ze! In het rietveld links zingen de Rietzangers ook al lekker door en tussen deze 3 soorten hoor ik ook de Tuinfluiter. Opperste concentratie om hier goed doorheen te komen. Ik vind het altijd weer lastig om ze goed te onderscheiden van de Zwartkop, maar nu lukt het goed, mijn oren zijn wakker!BA831047-D397-4764-943A-A6ABFD8607BB

Aangekomen op de ligweide piept de grote oranje zon net boven de bomen uit over Tengnagel heen. Al is dat moment van opstaan soms een beetje lastig, nu heb ik echt geen spijt dat ik hier ben! Op de ligweides zitten de Hazen zich te wassen en knabbelen ze aan de natte graspieten. Tussendoor een hitsige Fazantenman die loopt te pronken met zijn dame. Fantastisch!

Dan linksom langs het riet. De Grasmus zit inmiddels ook weer op zijn vaste stek en ook de Nachtegaal laat van zit horen. Leuk zeg! Ik had ‘m laatst al in de avond gehoord, maar nu in de ochtend bij de telling, telt-ie zeker mee. Jammergenoeg zingt-ie niet door, waarschijnlijk druk met andere dingen. En jahoor daar is de Koekoek! Heerlijk geluid weer en lekker dichtbij.IMG_2399_20200407

In de ondiepe poel zitten nog steeds een aantal Krooneenden, maar ook Wilde eend, Krakeend en Kuifeend. De Zomertaling die er eerder deze week zat, zie ik nu niet. Wel een paartje Knobbelzwanen die elkaar heel leuk vinden en stapelverliefd zijn. Vorig jaar hadden ze hier een nest, wie weet komen ze nog tot broeden?

Van Charlotte begreep ik dat de Kleine Karekiet ook terug is, maar vanmorgen houdt hij zijn snavel. Evenals de Braamsluiper die Herman Berkhoudt eerder hoorde, hoor ik niet.

Inmiddels ben ik het eiland halfrond en ga richting bos. Hier ook weer oneindig veel Winterkoningen, maar ook Vink, Houtduif en opvallend veel meesjes. Zowel Staartmees, als Kool- en Pimpelmees zijn actief. Verschillende nestkastjes zijn bezet door Pimpels. Ik zag dat ze vooral in de Eikenbomen hangen, als middel om straks de Eikenprocessierups te bestrijden? Ben benieuwd of het werkt!95BBFECE-950F-4EA5-96E7-E1657DEC9A7C

In de bosjes bij het Joppe zit de IJsvogel vanaf een tak te vissen. Ik maak een foto, maar door het tegenlicht is-ie niet echt scherp. Toch sluit ik ‘m in, want het is wel een Ijsvogel 😉 Terug op de brug zie ik dat de Meerkoeten inmiddels pullen hebben, superklein nog en de Fuut aan de andere kant zit eindelijk te broeden (zo lijkt het althans). Met die Futen is iets geks aan de hand; 2-3 weken geleden waren ze (meerdere paartjes) nesten aan het bouwen, maar het leek alsof ze niet tot broeden kwamen. Nu zit er eindelijk eentje rechts van de brug.

De telling is klaar; prachtige morgen en toch weer een aantal nieuwe soorten erbij in vergelijking met de vorige keer. Ben benieuwd wat de volgende telling brengt en of ik überhaupt wel het eiland op kom met die rigoureuze afzetting … ik ga in ieder geval mijn best doen! Groet en fijn weekend allemaal, geniet van de vogels!

Tekst: Caroline Grimbergen
Foto’s vogels: Herman Berkhoudt, foto zonsopkomst en ijsvogel Caroline Grimbergen.

 

Het laatste vogelnieuws in en rond de Merenwijk kun je volgen via facebook.
Verslag van broedvogeltelling #1 en #2 en telling #3 in 2020 op de Strengen.
Verslagen van broedvogeltelling in wijkpark Merenwijk.