Broedvogels op de Strengen – BMP#8 2020

24 mei 2020 – BMP #8 (!?)

Ik zie nu dat ik na BMP#4 helemaal niet meer geschreven heb …. en nu zitten we al bij #8 … jeetje! Er gebeurde natuurlijk ook veel …

BMP#5 was op 3 mei van 6 tot 8.30 uur ‘s morgens. Een mooie ochtend wederom met 40 (!) soorten. keokoekBMP8Das wel echt een hoog aantal, maar dan zit je ook in de piek van de terugkomers. Zeker als het mooi weer is. Topsoorten die morgen waren Koekoek en IJsvogel, die blijven speciaal. De eerste Kleine Karekieten zijn ook terug, maar daar volgen er meer van verwacht ik. Recordhouders in aantallen waren Fitis en Tjiftjaf, allebei 13 territoria. Maar ook Tuinfluiter en Zwartkop waren al lekker op dreef. Verder opvallend zijn de Hazen die in de vroege zonnestralen opwarmen op de ligweides. Altijd leuk om te zien!

BMP#6 was een avondronde op 9 mei van 21.15u tot ongeveer 22uur. Een speciale ronde voor de Merel en Zanglijster. Als je die wil scoren moet je echt vroeg in de morgen zijn en dan een snelle ronde lopen met nog een gewone ronde er achteraan. Best een gedoe en bovendien zijn die ochtenden al vroeg, om dan nog vroeger te gaan … Daarom een avondronde. Een warme (zomer)avond is prima en dat was deze. Een wat snelle ronde het eiland over en dan toch een mooie score: 8 Merels en 6 Zanglijsters. Het komt zo ongeveer overeen met wat ik in de ochtend tel dus dat zit wel goed. Mooie bijvangst was de Nachtegaal, IJsvogel en Ransuil!
vogelKBV_BMP8 kopie
BMP#7 was 14 mei van 5 uur tot 6.30 uur. Eigenlijk was ik niet van plan om zo vroeg te starten; 5.30 uur was het plan. Maar ik had een slechte nacht, zo de dag na het overlijden van Charlotte. Ik was al om 3 uur wakker en om 3.45 uur ben ik er uit gegaan. Eerst even lekker gelopen met de hond en daarna op het gemak richting eiland. Prachtige morgen was het! Linksom gelopen en al vrij snel was daar de Koekoek die uitgebreid ging zitten kletsen en koekoeken. Het hele repertoire met bijgeluiden kwam langs. Fantastisch! Daarna door richting Nachtegaal, maar die sliep nog: niet gehoord helaas. Dan richting riet en daar kwamen de eerste Kleine Karekieten. Die zijn goed vertegenwoordigd dit jaar! Vandaag telde ik er 10, leuk! De bocht om en de ligweides op. Wederom een grote Hazen-familie en iets verderop de eerste Bosrietzanger! Leuk zeg en wat een verhaal had-ie! Heel uitgebreid en gevarieerd. De zon komt op en de zonnestralen zijn warm, dat mag ook wel want er was vannacht nog vorst aan de grond en op sommige plekken zijn het gras en de bloemen bevroren. IJsheiligen ze bestaan echt! 😉 De ijsvogel is inmiddels ook wakker en vliegt af en aan met visjes; dat betekent jonge ijsvogels! Hoera gelukt!

ijsvogelBMP8

BMP#8 vandaag dus 24 mei. Wederom om 5 uur gestart, een half uur voor zonsopkomst. Voor het eerst dit seizoen was het een wat ‘saaie telling’. De zonsopkomst was OK, maar niet spectaculair en de telling zelf was ook goed met een mooie score, maar niet heel speciaal ofzo. Je merkt dat veel vogels op eieren zitten of net jongen hebben en volop aan het voeren zijn. Kwa zang valt het erg mee op dit moment. Je hoort nauwelijks Rietzanger, Tjiftjaf of Fitis, die hebben wel wat anders aan hun hoofd. Wie je wel hoort zijn de Winterkoningen (21 stuks!), die gaan voor ronde 2 denk ik én de Bosrietzangers! Die zijn nu massaal terug en zingen het hoogst lied. De Koekoek vliegt er lekker tussen door en is druk bezig met eieren leggen. Wie ook nog steeds druk is, is de ijsvogel. De visjes die hij vangt worden groter naar mate de jonkies ook groter worden. Tijdens de vorige telling waren ze echt nog een stuk kleiner. De jongen vliegen na 22-28 dagen uit. Even in de gaten houden dus. Ik denk dat ze nu ongeveer 2 weken oud zijn, misschien ietsje ouder, en dan zou het dus kunnen dat ze einde van de week of de week erna uitvliegen. Ik houd mij aanbevolen voor leuke waarnemingen!

Tekst en foto’s: Caroline Grimbergen

Het laatste vogelnieuws in en rond de Merenwijk lees je het eerste op facebook. Op deze site bewaren we de vogelsverslagen bij elkaar.  Verslag van broedvogeltelling #1 en #2, telling #3 en #4 in 2020 op de Strengen. Net als de verslagen van broedvogeltelling in wijkpark Merenwijk.