Tengnagel schoon

De Tengnagel is een landtong in de Kagerplassen, ten noordoosten van de Merenwijk/Leiden. Het is een langwerpig schiereiland met een omtrek van anderhalve kilometer, waarbij de oevers bestaan uit gestorte blokken basalt.
Iedere paar weken ruimen we samen het op Tengnagel aangespoelde drijfvuil op.
Op de activiteitenpagina en hier staat wanneer we gaan opruimen en op het kaartje hieronder staat de verzamelplek bij het hek.

Volgende datum is 13 september. Start om 8:30 en daarna vrije inloop.Tengnagel

Kom gerust langs, als je zin hebt.

Korte verslagen
Sessie 1 – 17 van Daniel Siepman
Sessie 18, 29 maart 2019
Sessie 19, 19 april 2019
Sessie 20, 12 mei 2019
Sessie 21, 1 juni 2019
Sessie 22, 19 juni 2019
Sessie 23, 14 juli 2019
Sessie 24, 26 juli 2019

Sessie 1 tot en met sessie 17
Op 30 juli 2017 is Daniël Siepman begonnen met het verwijderen van aanspoelend drijfafval. Sindsdien herhaalde hij de opruimsessie op onregelmatige tijdstippen.
Op zijn website vind je de resultaten van de raapsessies onder de naam “Het Grote Tengnagel Drijfvuil Project”. Jaar 1 en Jaar 2.

Sessie 18 – 29 maart 2019
Op 29 maart 2019 kan Daniël zijn voor het eerst met een team van 9 mensen de Tengnagel opschonen. Samen met Ant verzamelt hij een groep mensen en draagt het project aan haar over.
Deze keer is er erg veel oud vuil, maar de ervaring is dat dit binnenkort heel anders zal zijn. Het is een soort nulmeting voor de rest van het (vaar)seizoen. Nu de Tengnagel behoorlijk nauwgezet is opgeruimd kunnen we goed monitoren wat de nieuwe aanwas is.

De menukaart uit hartje Leiden bewijst dat afval uit het centrum van Leiden zijn weg weet te vinden naar de Kagerplassen.
Tengnagelschoon20190329

Sessie 19 – 19 april 2019

Het is prachtig weer. Dit keer denken we met 9 man vooral nieuwe spullen te vinden, omdat we de vorige keer zoveel oud afval hebben opgeruimd. De opvallendste ‘verse’ vondsten zijn rode en een paar gele vlaggetjes op bamboestokjes, vier ‘wegwerp-tandenborstels’, een paar aanstekers en weer haarkammetjes…
Maar toch is 80% van het gevonden afval nog oud vergroend plastic. Dit plastic verzamelt zich in de inhammetjes tussen de rotsen. Als je daarin iets ziet liggen, dan is de kans groot dat er meer onder zit. De volgende keer hopen we het oude kussen van een sloep mee te nemen, dat nog steeds niet droog is.

Tengnagel schoon 20190419_s19

Op de zondag na 19 april was er 1 raper zo nieuwsgierig dat hij nog even is gaan kijken. Aan de kant van het Joppe was het nog helemaal schoon; aan de kant van de Zijl heeft hij toch weer een zak drijfvuil opgehaald en op 9 mei weer. Deze keer zaten er geen festivalbekers bij, wel verse blikjes en waterflesjes … zie foto rechts.
seessie 19A_Aad

Sessie 20 – 12 mei 2019
Het waait flink. Er staat schuim op het water. De zwaluwen vliegen laag over ons hoofd. De zon schijnt en de koeien kauwen rustig door. Het is weer mooi op Tengnagel.
Met drie dames halen we op moederdag nog steeds veel oud plastic tussen de stenen vandaan. Ook touw en textiel, zoals een vergaan petje, en weer een paar dobbers. De  blikjes vissen we uit het water. En een ‘spatbord’ voor boten en een lange paal om mee te punteren leggen we bij de aanlegsteiger. Klaar voor hergebruik.
Samen halen we 1 zware volle vuilniszak op.

Tengnagel_sessie20In de vuilniszakken op de foto zit vooral oud vergroend plastic, kleine stukjes plastic en piepschuim.

Ant


Sessie 21 – 1 juni 2019

Vakantieweer op Tengnagel. Er leggen plezierbootjes aan in de inham. Met een roeibootje gaan ze aan land en laten nog even de hond uit.
We hebben bezoek van een internationale student van de Erasmus Rotterdam. Zij onderzoekt de motivatie van mensen die zwerfafval rapen. Ze gebruikt vragenlijsten en interviews om hier achter te komen. Ondertussen helpt ze vandaag lekker mee.

We gaan met 6 man ontspannen Tengnagel rond en 2 gaan de Strengen op.
De nijlganzen zijn zo tam dat je heel dichtbij kunt komen. De canadezen zijn op een afstandje te bewonderen. Die vliegen toch liever weg. Er broedt nog ergens een scholekster en de dikbil-pinken trappen lol.
Er zijn nieuwe flesjes, blikjes, Wicky-pakjes en weer Capri-Sonne-folies aangespoeld. We vermoeden dat er Capri-Sonne liefhebbers op het Joppe zijn of zouden we nu alle folies gevonden hebben… Er zit 1 kartonnen Dunea-bekertje en 1 plastic – wat ouder- Heineken bekertje bij.
En we blijven vooral oud vergroend plastic vinden. Dit plastic is overgroeid door gras en valt makkelijk uit elkaar. We vinden nog wat geverfd hout en oud touw.
Deze keer is het schuimrubber bootkussen droog genoeg om bij de container te zetten, maar het blijft een zwaar ding. Een begroeid kussen slepen we van de stenen. Het zit vol met water en is waarschijnlijk de volgende keer droog. Dat nemen we dan weer mee. De vlokreeftjes onder het kussen vinden de actie wat minder geslaagd.

Tengnagel_schoon 20190601_s21.jpg

Ant


Sessie 22 – 19 juni 2019

De voorspelling is onweer. Gelukkig is het ergste om 9 uur voorbij. Het regent alleen dikke druppen en de lucht blijft lang donker en onheilspellend met zo nu en dan een flits in de verte. 
Als we starten zit een ijsvogel redelijk rustig langs de kant en gaat samen met de meerkoet op de foto. Een visdiefje vliegt over ons heen, met een visje in de bek. Op het eiland zien we allerlei ganzen en ook een aantal hazen.
Langs de rand van steen en grasland liggen omhoog geduwde pollen gras. De kanten van het schiereiland verweren door drinkende koeien. En de harde wind van de laatste tijd kan een handje meegeholpen hebben met het omhoog duwen van het gras. Door de blootgelegde stukken doe ik deze keer weer een kort stuk. Het gras is vergroeid met het afval. Ik scheur er stukken tennisbal uit en haal er een vegertje en bruin oud plastic onderuit. Het verschil met de rotsen en het organisch materiaal is bijna niet te zien. Het onopvallende kussen ligt er nog en gaat deze keer mee.
Het valt ons op hoeveel dode dieren er deze keer liggen. Vissen, een pad en een kikker, een eend en een roofvogel met gele poten.
Sessie22_tengnagelschoon
In een uurtje halen we met z’n 3 een halve grote kliko afval op. Op de foto’s zie je dat we best weer veel nieuw afval vinden. Aan de kant van De Zijl nogal wat meer dan aan de Joppe-kant. Er zit een aantal statiegeldflessen en drinkbekertjes bij.

We rapen voor het eerst met nieuwe knijpers, ringen, handschoenen en vuilniszakken van de gemeente Teylingen. Ze waarderen het dat wij Tengnagel schoon maken en krijgen daarom raapmateriaal van ze. En daar zijn wij blij mee. Tot nu toe maakten we gebruik van knijpers van OnderwaterinLeiden.nl, wat ook heel fijn was. Daniël en Aaf, dankjewel!

Ant

Sessie 22a – 3 juli 2019

peterdl_img_1054_22a.jpegDe nieuwe grijparm prikkelde mijn dadendrang. Gisterenavond wilde ik een wandeling gaan maken en dacht toen ‘waarom het aangename niet met het nuttige combineren?’. Ik heb toen in mijn eentje de hele Tengnagel gedaan. Het was een fluitje van een cent (dat ik daar helaas niet vond). In niet meer dan anderhalf uur was ik klaar.
De volgende ochtend heb ik thuis de oogst gesorteerd (ik was gisteren mijn camera vergeten). Op 1 artikel na dan: een doorweekt en dus zwaar kussen (waarschijnlijk van een sloepbankje) dat ik in een bak op de Tengnagel heb achtergelaten.
Het viel eigenlijk alles mee: elf plastic flesjes, drie blikjes, vijf plastic bekertjes, een MacDonalds beker, een plastic kuipje voor roomkaas, vier ballonnetjes, een stuk of tien snoepverpakkingen en een hoopje plastic verpakkingen en zakjes.
Geinigste vondsten: een speelschepje en een strandbal.

Aan elke kant van het schiereiland lag ongeveer evenveel en gelijksoortige vuil. De bal lag aan De Zijl-kant.

Peter


Sessie 23 – 14 juli 2019
Met zes mensen struinen we Tengnagel af. Het is vrij zonnig en het waait best hard. Overal liggen veren van vogels in de rui. Ook stuiten we op een vogeljong (van de scholeksters), zien we wegspringende meerkikkers en een haas. Op de kant staan distels, wolfspoot en beekpunge. Beekpunge is een plant met kleine blauwe bloemetjes. Net vergeet-me-nietjes.
In een uur halen we toch best veel afval op. Ook weer veel oud bruin geworden plastic. Van de kant van het Joppe komt 1 volle zak. Blikjes, ballen, een pet, touw, plastic bekers en flessen, glaswerk en vuurwerk. Op De Zijlkant ligt deze keer opvallend weinig. Op het bankje staat flessenpost met een opdracht…
sessie23_tengnagelschoon

Ant


Sessie 24 – 26 juli 2019
Na de heetste dag van het jaar, verzamelen we rond 9:00 bij het hek. Het is al 24 graden.
We zijn met zijn vieren. De eerste verzamelaar heeft dan al een 80% scan aan De Zijl-kant gedaan en wat opgehaald is, valt mee. Bij een 80% scan scan je een strook en je raapt alles op wat uit de toon valt. Het kan opvallende kleuren hebben, te rechte vormen of het is duidelijk afval.

Een ander doet nog een 80% scan langs de paden van de Strengen en neemt de kant van ’t Joppe mee. En twee van ons gaan ieder een kant op en gaan voor de andere 20%.
De 80% scan levert vooral blikjes, wat plastic drinkbekers, flessen, deksels, chipszakken en duidelijk herkenbaar speelgoed op. Een emmertje en een voetbal. De voetbal leggen we bij het betonnen hokje op de Strengen neer. Een ‘spatbord’ voor boten en een lange roeispaan plaatsen we zichtbaar bij de aanlegsteiger op Tengnagel. Klaar voor hergebruik.
Met de 20% scan vinden we weer veel oud plastic en stukken touw. Opvallend aan de Zijl-kant zijn een aantal kapotte ballonnen, een rood en groen toegangsbandje voor de ‘Kaagclub’ (?), een Haribo-emmer en een leeg pakje Lucky Strike. Aan de kant van ’t Joppe is het aantal drankflessen en blikjes opvallend, net als de chipszakken en het verkoelende speelgoed. Aan beide kanten is een McDonald-beker terecht gekomen.
Tengnagel sessie 24.jpg

Ondertussen kijken we lekker rond en zien verschillende hommels. Zien vlinders (atalanta en distelvlinder) en distels en kleine vergeetmenietjes. Een haas wandelt (bijna ongezien) dwars door de grote groep ganzen. Kikkers zoeken in het water een veilig heenkomen En we redden vlokreeftjes en slakjes. Het rondje genieten op Tengnagel levert samen een volle zwarte vuilniszak.

De vraag van de dag is: Valt het ons tegen dat we toch zoveel gevonden hebben of zijn we blij dat we het dus niet voor niks doen…

Ant

Advertenties