Broedvogels op de Strengen – BMP#10 2020

Maandagmorgen 15 juni heb ik de laatste ronde voor BMP gelopen. Nouja laatste is nog beetje de vraag, maar iig de laatste vroege! Start was om 4.20uur. Eigenlijk had ik bedacht later te starten, maar ik was ruim voor de wekker wakker, dus dan ook maar vroeg op pad. Vorig jaar, 2019, liep ik op 14 juni samen met Charlotte de laatste ronde, met start om 4uur. We gingen toen extra vroeg om eerst een korte snelle ronde te lopen, om Merel en Zanglijster te scoren. Dit jaar had ik al een goede score voor deze soorten tijdens een avondronde, dus ik was er niet zo mee bezig nu. Uiteindelijk blijkt het toch een heel goede ronde te zijn geweest! 14 Zanglijsters en 11 Merels; meer dan tijdens de avondronde op 9 mei; toen was het resp. 6 om 8. Goed bezig dus!

Schermafbeelding 2020-06-20 om 15.47.14Wat vooral op viel deze ochtend waren de vele muggen! Ongelofelijk zeg! En die krengen bijten … echt heel erg. Ik was erop voorbereid: broek in mijn sokken en die ingesmeerd met muggenspul, lange mouwen en mijn jas goed hoog dicht. Daarnaast alles wat nog bloot was vet ingesmeerd met muggenspul, dacht ik. Want die beesten weten altijd wel een plekje te vinden wat niet is ingesmeerd en daar bijten ze dan: tussen mijn vingers en in mijn oorlel … Het stuk linksom langs het riet was het ergst en vooral tussen donker en licht, zo schemerachtig … aiaiai. Nouja lang verhaal kort: wees voorbereid deze tijd, als je een rondje Strengen gaat. Wat ook helpt trouwens, is blijven bewegen; maar tijdens een telling sta ik vaak stil … :-s

Dan de vogels! Opvallend veel Kleine Karekieten, 17 maar liefst! Heel het eiland rond, in alle rietjes zit een Kleine Karekiet. Rietzanger en Bosrietzanger doen het ook goed en zijn nog lekker aan het zingen. Rietgors heeft de eerste jongen groot en begint ook weer te zingen, op voor een 2e ronde?
Winterkoningen zijn/blijven massaal aanwezig, 24 in totaal en dan heb ik er vast nog eentje gemist De Fitissen zijn stil, waarschijnlijk druk met de kleintjes, maar de Tjiftjafs zingen alweer wat. Die waren natuurlijk ook eerder terug in NL, dus wrs eerder gebroed en nu ook weer eerder actief.
Leuke soorten om naar uit te kijken zijn onder andere de Grauwe Vliegenvanger in het bos ter hoogte van het oude ijsvogelnest. Best een schuwe vogel, weinig uitbundig en met een beetje geduld kan je hem prachtig vliegjes zien vangen. Een andere leuke is de Spotvogel met een eindeloos uitgebreid repertoire van imitatie. Hij zit in een kleine wilg naast het oude toiletgebouw. En als laatste de Boerenzwaluw. Broedde vorig jaar zeker onder de brug naar de Strengen, maar dit jaar twijfelde ik. De laatste dagen hangt ie daar toch weer rond en eergisteren betrapte ik hem … onder de brug! Even in de gaten houden dus. Lijkt totaal geen last te hebben van zwemmende kinderen of spetterende honden! Zo leuk!

Inmiddels zijn we een week verder en ben ik naar het zuiden afgereisd: Zuid-Frankrijk! Heerlijk weer; lekkere temperatuur en mooi vogelsoorten! Wens jullie meelezers/mee-belevers, geïnteresseerden ook een fijne tijd, fijne zomer, waar dan ook!
Hartelijke groet en geniet van de natuur!

Tekst en foto’s: Caroline Grimbergen.
Foto Grauwe vliegenvanger en processierupsen: Herman Berkhoudt.

Het laatste vogelnieuws in en rond de Merenwijk lees je het eerste op facebook. Op deze site verzamelen we de vogelverslagen.  Verslag van broedvogeltelling #1 en #2, telling #3, #4, en #5-BMP #8  en BMP#9 in 2020 op de Strengen.
Net als de verslagen van de broedvogeltelling in wijkpark Merenwijk.

PS en pas op de Strengen op voor de processierups