Natuur

Het park is aangelegd in een polderlandschap. De bodem is vruchtbaar door het veen en de klei. Toch is de begroeiing divers, waardoor er ook veel te ontdekken valt.
Bij de aanleg van het park is bedacht om er een soort heempark van te maken. Voor het bos zijn 600 soorten bomen en struiken geplant. Het park heeft hierdoor diverse hoekjes gekregen, die leiden tot verschillende planten- en diergemeenschappen.

Plantengemeenschappen
In onderstaand overzicht staan de verschillende plantengemeenschappen in het park.

schema_plantengemeenschappen
(Klik op de afbeelding om deze te vergroten.)

Om een idee te krijgen van wat er in het park voorkomt… hier een voorproefje.

 

Waarneming.nl
Wil je meer inzicht in wat er in het park te zien is, dan raden we je waarneming.nl aan.
Daar kun je zien welke soorten door parkgangers zijn waargenomen en ingevoerd. Vul Wijkpark Merenwijk in de zoekfunctie van de site in en je ziet meer dan 450 soorten verschijnen.
Waarneming.nl wordt door professionals geraadpleegd om te zien waarmee ze bij beheer, onderhoud, kappen, etc. rekening moeten houden. Dus sporen we je aan om je eigen waarnemingen toe te voegen.

Natuurmeetnet Gemeente Leiden
De gemeente Leiden houdt met het natuurmeetnet bij, welke soorten er in de stad aanwezig zijn. Als je hierin de straat “Parkzicht” (de kinderboerderij) met de meetpunten in een straal van 500 meter kiest, dan hebben zij ruim 260 soorten waargenomen, sinds 2004.
Hiervan zijn een aantal soorten beschermd. Dit zijn vooral vleermuizen: de  Laatvlieger, Rosse Vleermuis, de Gewone en de Ruige Dwergvleermuis en de Watervleermuis.
En een aantal vogels: Gierzwaluw, Grote Gele Kwikstaart, de Huismus, Ooievaar en de Sperwer. In de totale meetnetlijst zie je een aantal soorten niet terug. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks insecten geteld, zoals lieveheersbeestjes, bijen en wespen. Mieren ontbreken helemaal. Net als spinnen en weekdieren, mossen, paddenstoelen en gallen.
In waarneming.nl staan deze wel.

Ben je op zoek naar algemene of minder gedetailleerde informatie, kijk dan rustig rond op de site. We hebben speciale aandacht geschonken aan onze eerste ontmoetingen met het park; aan Barmsijsjes; Bramen en BrandnetelsGoudwesp; Grauwe abeel (boom); Grote Wederik (plant); Nijlgans; Slobkousbij;
Staartmezen en het uitsluipen van de juffer.