Lekker rapen bij het Joppe

Lekker rapen, uitwaaien en van de omgeving genieten, dat kan elke tweede zaterdag. Je bent van harte welkom om mee te doen! Om half 10 liggen de raapspullen voor je klaar om maximaal 2 uurtjes te rapen.

Raapdata
Rapen in een groep doen we in deze tijd op voldoende afstand van elkaar.
In 2022 rapen we op 8 jan, 12 feb,12 maart, 9 april, 14 mei, 11 juni, 9 juli, 13 aug, 10 sep, 8 okt, 12 nov, 10 dec. Dat is elke tweede zaterdag van de maand.

Verzamelpunt
Het verzamelpunt Is bij het toegangshek tot Tengnagel (zie de afbeelding). Daar ligt een grijper, handschoenen en vuilniszak voor je klaar. We beginnen om 9:30 en gaan door zo lang we zin hebben, maar uiterlijk tot 11:30. Het gevonden afval verzamelen we bij het groene hokje.
In de merenwijkagenda en Natuur Nieuws Merenwijk staat regelmatig een oproep hiervoor, maar wil je reminders per whatsapp? Stuur ons dan een mailtje met je mobiele nummer en we voegen je toe. Of je zet de data in je agenda.

Waar rapen we?
Aan de Merenwijkse kant van het Joppe, ten noordoosten van de Merenwijk/Leiden, liggen De Strengen en Tengnagel.
De Strengen is een vogelrijk bijna vierkant eiland met een zwemstrandje. De Tengnagel is een landtong in de Kagerplassen, waar de oevers bestaan uit gestorte blokken basalt, beschermd met worteldoek. Op en tussen de basaltblokken en op de oevers spoelt drijfvuil aan uit het Joppe en de Zijl.

In je eentje rapen kan natuurlijk ook en dat mag altijd.
Als je het leukt vindt om je opbrengst te delen, stuur ons een mail met je verhaal en dan plaatsen we het hier op de site.

Jaarverslag 2020
In 2020 is er elke maand geraapt, door in totaal 59 rapers. Er waren gemiddeld 5 personen, met in juli 12 mensen. Door 22 verschillende mensen zijn in totaal naar schatting 11,5 kliko’s gevuld (dat is zo’n 55 volle vuilniszakken). Daarnaast zijn glazen flessen regelmatig naar de glasbak gebracht en kratjes naar de supermarkt.

Een Kort verslag van het 2019
Tengnagel_2019

Korte verslagen

2021
Geen verslagen, maar we gaan gewoon door
Sessie 46 en 47, juni en juli 2021
Sessie 45, 8 mei 2021
Sessie 44, 9 april 2021
Sessie 43, 13 maart 2021
Sessie 42, 12 februari 2021
Sessie 41, 9 januari 2021

2020
Sessie 40, 11 december 2021
Sessie 39, 14 november 2020
Verslag, 30 oktober 2020
Sessie 38, 9 oktober 2020
Sessie 37, 12 september 2020
Sessie 36, 14 augustus 2020
Individuele raapacties in coronatijd
Sessies 31-35, geen verslag
Sessie 30, 14 februari 2020
Sessie 29, 4 januari 2020

2019
Verslag Tengnagel opgeruimd over 2019
Sessie 28, 15 december 2019
Sessie 27, 15 november 2019
Sessie 26, 19 oktober 2019
Sessie 25, 13 september 2019
Sessie 24, 26 juli 2019
Sessie 23, 14 juli 2019
Sessie 22, 19 juni 2019
Sessie 21, 1 juni 2019
Sessie 20, 12 mei 2019
Sessie 19, 19 april 2019
Sessie 18, 29 maart 2019
Sessie 1 – 17 van Daniel Siepman

Sessie 46 en 47 – juni en juli 2021
De sfeer is gemoedelijk, iedereen pakt wat ie nog nodig heeft en struint lekker over de Strengen en langs de waterlijn van Tengnagel. De opbrengst valt niet mee of tegen, maar in juli lijken er al minder plastic flesje te zijn dan voor de invoering van het statiegeld. Het afval gaat in een paar zakken en zetten we weer bij het groene gebouwtje, waar de gemeente het na het weekend weer op komt halen. De weer lege zakken gaan mee voor hergebruik.

Sessie 45 – Zaterdag 8 mei 2021
Vlak voor de regen is het heerlijk rapen. Verschillende soorten zwaluwtjes scheren over het Joppe. De opkomst is groot. Met 14 mensen (kinderen en volwassenen) komen we grijpers tekort, maar met handschoenen kun je ook rapen. Er ligt een kapot zweefvliegtuigje van piepschuim op Tengnagel, net als verschillende tennisballen (?, hier mogen geen honden komen…), touw, etcetera. Op de Strengen zijn weer feestjes geweest. Er liggen bierdopjes en flesjes en het krat brengen we naar de supermarkt. Wat was het vandaag weer genieten.

Sessie 39 – Zaterdag 14 november 2020
Met 8 mensen gaan we deze nattige dag Tengnagel en de Strengen op. We verwachten niet zoveel afval en denken met zoveel mensen snel klaar te zijn. Maar door de iets meer oostelijke wind ligt er van alles aan De Zijl-kant. Naast het normale spul dit keer ook een rond tafelblad, een roeibankje en de broeikasdeksel. Een doorweekt dekbed en kussen is op verzoek meegenomen door een bootje. Op de Strengen zijn grote werkzaamheden. Veel riet is gemaaid en bomen zijn gezaagd. Daardoor kunnen we op meer plaatsen rapen. Dit levert veel blikjes, flessen van plastic en glas op. Wat mij opvalt is dat op veel flessen nog een dop zit. Ook als ze halfvol of leeg zijn. Verder nog een vergane tent met flonder, parasolstok, een voetbal, honkbal, golfbal en frisbee. Uiteindelijk zijn er 2 kliko’s mee gevuld. Daarom gaan we in 2021 toch maar in hetzelfde ritme door.

30 oktober en 1 november 2020
In mijn eentje rapen is niet zo gezellig als met een groepje maar ‘agenda technisch’ – om maar eens een kreet uit mijn oude ambtenarenbestaan te gebruiken – lukt dat vaak niet. Afgelopen zaterdag ging ik er daarom maar weer solo op uit. In anderhalf uur zou ik de Tengnagel wel kunnen schoonmaken leerde de ervaring maar dat pakte dit keer anders uit. Lees verder… Peter de Leeuw

Sessie 38 – Vrijdag 14 oktober 2020
Met twee man gaan we dit keer de Strengen op. Het riet op het westelijke deel is gemaaid. Door het maaien ligt er kapot glas en plastic. Ook vinden we nogal wat touw, rapen de grotere dingen op, terwijl we een onderhoudend gesprek hebben. Samen brengen we toch wel 4 zware zakken naar de kliko’s.
Ant

Sessie 36 – Vrijdag 14 augustus 2020
Op vrijdag 14 augustus hebben we met een klein team weer Zwerfvuil geraapt op Tengnagel.
Alles bij elkaar toch weer een paar zakken met bekende spullen zoals flesjes, blikjes, pakjes en wikkels. Gelukkig, ondank het mooie zomerweer, niet heel veel. Toch worden er steeds weer stukken oud plastic gevonden. Die liggen er al lang en die komen in beeld wanneer je goed kijkt. Er staat inmiddels weer een container bij het toiletgebouw, zodat we de zakken netjes kwijt kunnen.
Volgens mij wordt in september gestart met de herinrichting van de Strengen. Ik ben benieuwd.
Groeten, Aad Overgaag

Individuele raapacties in Corona-tijd

Woensdag 25 mei 2020
Beeldend verslag van de raapactie van Peter

Schermafbeelding 2020-05-05 om 10.56.52

Woensdag 29 april 2020
Nauwelijks had ik vernomen dat de Strengen afgesloten waren of het gebied bleek al weer open. Woensdag 29 april heb ik daarom aan het eind van de middag een kijkje genomen en vuil geruimd op de Tengnagel. Daar was het drukker dan normaal met wandelaars en hardlopers, vermoedelijk omdat het pad bij de Groote Sloot afgesloten is voor werkzaamheden. De vogels met jongen zullen niet blij zijn met al dat bezoek.

De oogst was bescheiden: 1 grote volle vuilniszak. De wind die de afgelopen weken hoofdzakelijk uit het oosten waaide, komt inmiddels uit zee en dat is te merken. Niet alleen aan de temperatuur maar ook aan de vindplaats van het meeste vuil: de westelijke oever leverde ongeveer driekwart van de troep. Ik vond de usual suspects: snoepverpakkingen, plastic zakjes, plastic flesjes en niet minder dan zeven glazen drankflessen (rosé en witte wijn, de brandstof par excellence van de watersporter).

De flessen gaan in de glasbak, de stootwil houd ik voorlopig zelf voor het geval die verplicht wordt als corona-middel in het openbaar vervoer. De prijs voor de meest bijzondere vondst gaat dit keer naar flessenpost. In een lege, gesloten, wijnfles trof ik deze tekening aan.
kleed
De tekening is zo te zien een eigentijdse triptiek van drie handen. De makers – Maarten, Femke en Mona – staan samen met poes Pinkie afgebeeld in de onderste driehoek. Het is een vrolijke boel, naar ik aanneem als gevolg van de inhoud van de fles waarin de tekening verpakt was. En afgaand op de vlaggetjes zal de tewaterlating wel op Koningsdag plaats hebben gevonden.

Toen ik langs de oever struinde kwam een oude vrouw mij tegemoet. Ik groette haar beleefd, ze hield halt en vroeg me toen ‘moet u hier het vuil opruimen?’. Ik zag er in haar ogen blijkbaar uit als iemand die wel een taakstraf kon gebruiken. Ik vertelde haar dat ik dit vrijwillig deed maar ze leek niet echt overtuigd. ‘Ik kom hier bijna elke dag en het is erg schoon hoor’, zei ze. Dat beschouwde ik dan maar als een onbedoeld compliment voor alle vuilrapers. Duidelijker was de hardloper die me passeerde en me en passant toeriep ‘goed bezig!’. Zulks geeft de oppassende burger nieuwe moed.

Peter

Zaterdag 11 april 2020
Vanmiddag ben ik in mijn eentje de Tengnagel gaan opruimen. De oogst was ongewoon mager, niet meer dan een halve vuilniszak. En slechts twee of drie plastic drankflesjes! Misschien is er iemand kortgeleden nog aan de slag geweest maar dat lijkt me minder waarschijnlijk. Veel van het vuil dat ik vond zag er namelijk uit alsof het er al een poosje lag. Nee, ik denk eerder een positief effect van onze ophokplicht. Chips en snoep vliegen de supermarkt uit maar ook de verpakkingen blijven binnen. Of dat de komende dagen zo schoon blijft op de Tengnagel betwijfel ik echter. Er werd weer in file gevaren. Maar geen kwaad woord over watersporters. Een stak opgewekt een duim – nee, geen middelvinger – in mijn richting omhoog en een ander floot naar me en deed toen hetzelfde. Die laatste voer ook nog eens op een fraaie oude motosleepboot – de Bona Spes uit Warmond – dus dat was dubbel genieten.

Ik vond drie dode vogels: een aalscholver, een meerkoet en een scholekster.

Maar er waren gelukkig ook veel levende, vooral veel ganzen met jongen. Die deden fanatiek aan social distancing zodat ik er bij gebrek aan telelens geen goede foto van kon maken.

De prijs voor de meest ongewone vondst gaat deze keer naar twee, nog volle, kokosnoten die graag samen met twee eveneens aangespoelde sinaasappelen op de foto wilden.

Kokosnoten met sinaasappels

Volgende keer een recept voor een heerlijk dessert met deze ingrediënten.
Peter

11 april 2020
Ik ben vanmorgen naar Tengnagel gegaan. Groot voordeel is dat je alleen bent en niet door brommers en wielrenners wordt lastig gevallen. Toch weer een volle zak geraapt. Langs de Zijl in hoofdzaak plastic van kleine wikkels tot grote zakken, ook twee AH tassen. Aan de Joppekant: 2 plastic emmers, 1 blikje, twee flessen, 4 plastic flessen en nog 2 doosjes Franse kaas. Tot zover. Ik wens allen goede Paasdagen. Groeten, Aad

10 april 2020
Ik heb gisteren een klein zakje gevuld met afval. Maar ik wandel zonder telefoon, dus geen foto.


Sessie 30 – 14 februari 2020
We doen nog een rondje Strengen. Door de storm van de afgelopen week ligt het riet op de Strengen plat en kunnen we op veel meer plaatsen komen dan normaal. In het riet liggen blikjes, bierflesjes, petflessen en lege sterke drankflessen. Langs het hoofdpad ligt meer dan verwacht, want we weten dat wandelaars ook vaak afval opruimen. We struinen verder langs de waterkant en vissen een leeg krat Jan den Hartog uit het water, oude supermarkttassen en plastic dat tussen takken en riet is blijven steken. Het krat met het statiegeldglas gaat naar de winkel. Het overige glas in de glasbak en de rest in de kliko. Samen zijn we goed voor 3 vuilniszakken.
#30

Ant


Sessie 29 – 4 januari 2020
Voor het eerst gaan we met zijn allen rapen op De Strengen. De Strengen krijgt dit jaar een schone start. We zwermen al rapend over het eiland, met een speciale opdracht in het achterhoofd: PET-flessen met dop apart houden. Deze brengen we naar het museum Volkenkunde voor de tentoonstelling ‘Bottled Ocean 2120’. Ze vragen het publiek om de flessen schoon in te leveren en dan gaat kunstenaar Nuku met volwassenen en kinderen aan de slag om de flessen om te toveren in kwallen, vissen en koraal. Daniel levert onze volle vuilniszak PET-flessen bij Volkenkunde af.
We vinden ook veel glas. Er gaan 2 zakken met glas naar de glasbak, een zak flesjes gaat terug naar de winkel en de 2 kliko’s blijven tot de rand gevuld achter. De gemeente Teylingen krijgt een appje met het resultaat.
Om half 12 sluiten we gezellig af met zelf meegenomen koffie, thee en koek.
#29

Ant


Sessie 28 – 15 december 2019
We starten met een kleine reünie en met een nieuwe app: Crowdwater. Deze app gebruikt Leiden om gegevens te verzamelen over hoeveel plastic er in de grachten en rivieren drijft en hoeveel hiervan de zee bereikt. Tengnagel is een geschikte meetplek en op 17 plekken brengen we in kaart hoeveel stuks plastic er langs de kant en in het water liggen. Het voordeel is dat je niet, zoals bij Litterati, het afval stuk voor stuk moet invoeren.
Daniel vind een oude plastic fles. We denken dat dit flesje uit de afkalvende waterkant is gekomen. Het plastic is niet gedegradeerd door de zon. Het is een hele oude Glorix-fles!
De boer komt aanrijden wanneer we samen een pakje onderzoeken. Het is met zorg ingepakt en we krijgen het niet open. We lenen het mes van de boer en bekijken de inhoud: een kaarsje, een paar snoepjes, noten en deegachtig vochtig voedsel. Het is een good luck charm. Er staat”Maak niet open. Plaats het onder je kussen voor 5 dagen. Gooi dan in de natuur. En goede dingen gaan gebeuren.
Ondertussen vertelt de boer dat in de afgelopen maanden 2 schapen zijn overleden. Hij denkt dat de schapen op de vlucht zijn geslagen door honden… hoewel honden nooit op Tengnagel mogen komen. Hij kan wel wat Good Luck gebruiken.
#28

Ant


Sessie 27 – 15 november 2019
Het is nogal koud. Met frisse noordenwind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. We zijn met zijn vieren en ieder loopt naar zijn startpunt van voorkeur. Deze keer ligt er aan de Zijlkant veel meer dan we gewend zijn. We vinden een aantal plastic bekertjes, relatief veel glaswerk, een gieter en weer een aantal tennisballen. Sommigen zijn al helemaal kaal. Ook is er een groot bord met Te Koop aangespoeld. Na ruim een uur bikkelen houden we het voor gezien. Met bijna 2 zakken vol is het mooi geweest.
sessie27

Ant


Sessie 26 – 19 oktober 2019

Een maand geleden vonden we vrij weinig. Dat was natuurlijk een goed teken. Daarom vroegen we ons af of we het nog iedere maand wilden doen. Maar na deze raapsessie blijven we toch maar de frequentie aan houden. In 2 dagen halen we samen 6 vuilniszakken aan afval op.
Aan de kant van het Joppe ligt verbazend veel bruin en groen uitgeslagen oud touw en afval. Dit is deels aangespoeld bij harde wind. In het afval wonen kleine beestjes, als vlokreeftjes en kleine mossels. We zetten er zoveel mogelijk terug in het water.
20191019s26 Tengnagelschoon
Op de oever van de Zijl ligt grover nieuw afval, zoals wikkels, bakjes, blikjes en een plastic bloembak.
We vinden nog 2 sloffen, weer een kussen en wat plastic en glazen flessen. Er is niets van te hergebruiken.
Het gaat allemaal de kliko van de gemeente Teylingen in, die bij het huisje op de Strengen staat. We zijn weer lekker bezig geweest.

De rapers


Sessie 25 – 13 september 2019

We starten om 8:30 in mooi zacht en zonnig weer. Langs de Zijl-kant van Tengnagel ligt vrij weinig, maar wel opvallend spul. Een aantal nieuwe bakjes om toastjes mee te smeren en een verfspuitbus. In het water ligt een prachtige dode Amerikaanse rivierkreeft.
Tengnagelsessie25
Aan de kant van het Joppe halen we 2 vuilniszakken afval op. Daar is voor de snellen zoekers en de intensieve ruimers zoveel te doen, dat we niet de hele kant langs kunnen. Deze keer nemen we een klomp aarde mee, waar veel plastic doorheen gegroeid is. Aan het einde van Tengnagel valt op dat er een strook algenvorming is, dat als eendenkroos op het water ligt… En waar we het meeste van genieten is toch de mooie rotskant (rechtsboven), van de wegspringende kikkers en de diversiteit aan vogels.

Ant

efac7e22-db85-408c-bf20-18047febda78

Sessie 24a – 12 augustus 2019

Dit was mijn vangst op maandagavond 12/8 20.00 uur op Tengnagel. Twee stuks aan de Zijlzijde; plastic tas op de kop en de rest aan de Joppe-zijde.

Aad


Sessie 24 – 26 juli 2019
Na de heetste dag van het jaar, verzamelen we rond 9:00 bij het hek. Het is al 24 graden.
We zijn met zijn vieren. De eerste verzamelaar heeft dan al een 80% scan aan De Zijl-kant gedaan en wat opgehaald is, valt mee. Bij een 80% scan scan je een strook en je raapt alles op wat uit de toon valt. Het kan opvallende kleuren hebben, te rechte vormen of het is duidelijk afval.

Een ander doet nog een 80% scan langs de paden van de Strengen en neemt de kant van ’t Joppe mee. En twee van ons gaan ieder een kant op en gaan voor de andere 20%.
De 80% scan levert vooral blikjes, wat plastic drinkbekers, flessen, deksels, chipszakken en duidelijk herkenbaar speelgoed op. Een emmertje en een voetbal. De voetbal leggen we bij het betonnen hokje op de Strengen neer. Een 1 plaatsen we zichtbaar bij de aanlegsteiger op Tengnagel. Klaar voor hergebruik.
Met de 20% scan vinden we weer veel oud plastic en stukken touw. Opvallend aan de Zijl-kant zijn een aantal kapotte ballonnen, een rood en groen toegangsbandje voor de ‘Kaagclub’ (?), een Haribo-emmer en een leeg pakje Lucky Strike. Aan de kant van ’t Joppe is het aantal drankflessen en blikjes opvallend, net als de chipszakken en het verkoelende speelgoed. Aan beide kanten is een McDonald-beker terecht gekomen.
Tengnagel sessie 24.jpg

Ondertussen kijken we lekker rond en zien verschillende hommels. Zien vlinders (atalanta en distelvlinder) en distels en kleine vergeetmenietjes. Een haas wandelt (bijna ongezien) dwars door de grote groep ganzen. Kikkers zoeken in het water een veilig heenkomen En we redden vlokreeftjes en slakjes. Het rondje genieten op Tengnagel levert samen een volle zwarte vuilniszak.

De vraag van de dag is: Valt het ons tegen dat we toch zoveel gevonden hebben of zijn we blij dat we het dus niet voor niks doen…

Ant


Sessie 23 – 14 juli 2019
Met zes mensen struinen we Tengnagel af. Het is vrij zonnig en het waait best hard. Overal liggen veren van vogels in de rui. Ook stuiten we op een vogeljong (van de scholeksters), zien we wegspringende meerkikkers en een haas. Op de kant staan distels, wolfspoot en beekpunge. Beekpunge is een plant met kleine blauwe bloemetjes. Net vergeet-me-nietjes.
In een uur halen we toch best veel afval op. Ook weer veel oud bruin geworden plastic. Van de kant van het Joppe komt 1 volle zak. Blikjes, ballen, een pet, touw, plastic bekers en flessen, glaswerk en vuurwerk. Op De Zijlkant ligt deze keer opvallend weinig. Op het bankje staat flessenpost met een opdracht…
sessie23_tengnagelschoon

Ant

Sessie 22a – 3 juli 2019

peterdl_img_1054_22a.jpeg

De nieuwe grijparm prikkelde mijn dadendrang. Gisterenavond wilde ik een wandeling gaan maken en dacht toen ‘waarom het aangename niet met het nuttige combineren?’. Ik heb toen in mijn eentje de hele Tengnagel gedaan. Het was een fluitje van een cent (dat ik daar helaas niet vond). In niet meer dan anderhalf uur was ik klaar.
De volgende ochtend heb ik thuis de oogst gesorteerd (ik was gisteren mijn camera vergeten). Op 1 artikel na dan: een doorweekt en dus zwaar kussen (waarschijnlijk van een sloepbankje) dat ik in een bak op de Tengnagel heb achtergelaten.
Het viel eigenlijk alles mee: elf plastic flesjes, drie blikjes, vijf plastic bekertjes, een MacDonalds beker, een plastic kuipje voor roomkaas, vier ballonnetjes, een stuk of tien snoepverpakkingen en een hoopje plastic verpakkingen en zakjes.
Geinigste vondsten: een speelschepje en een strandbal.

Aan elke kant van het schiereiland lag ongeveer evenveel en gelijksoortige vuil. De bal lag aan De Zijl-kant.

Peter


Sessie 22 – 19 juni 2019

De voorspelling is onweer. Gelukkig is het ergste om 9 uur voorbij. Het regent alleen dikke druppen en de lucht blijft lang donker en onheilspellend met zo nu en dan een flits in de verte. 
Als we starten zit een ijsvogel redelijk rustig langs de kant en gaat samen met de meerkoet op de foto. Een visdiefje vliegt over ons heen, met een visje in de bek. Op het eiland zien we allerlei ganzen en ook een aantal hazen.
Langs de rand van steen en grasland liggen omhoog geduwde pollen gras. De kanten van het schiereiland verweren door drinkende koeien. En de harde wind van de laatste tijd kan een handje meegeholpen hebben met het omhoog duwen van het gras. Door de blootgelegde stukken doe ik deze keer weer een kort stuk. Het gras is vergroeid met het afval. Ik scheur er stukken tennisbal uit en haal er een vegertje en bruin oud plastic onderuit. Het verschil met de rotsen en het organisch materiaal is bijna niet te zien. Het onopvallende kussen ligt er nog en gaat deze keer mee.
Het valt ons op hoeveel dode dieren er deze keer liggen. Vissen, een pad en een kikker, een eend en een roofvogel met gele poten.
Sessie22_tengnagelschoon
In een uurtje halen we met z’n 3 een halve grote kliko afval op. Op de foto’s zie je dat we best weer veel nieuw afval vinden. Aan de kant van De Zijl nogal wat meer dan aan de Joppe-kant. Er zit een aantal statiegeldflessen en drinkbekertjes bij.

We rapen voor het eerst met nieuwe knijpers, ringen, handschoenen en vuilniszakken van de gemeente Teylingen. Ze waarderen het dat wij Tengnagel schoon maken en krijgen daarom raapmateriaal van ze. En daar zijn wij blij mee. Tot nu toe maakten we gebruik van knijpers van OnderwaterinLeiden.nl, wat ook heel fijn was. Daniël en Aaf, dankjewel!

Ant


Sessie 21 – 1 juni 2019

Vakantieweer op Tengnagel. Er leggen plezierbootjes aan in de inham. Met een roeibootje gaan ze aan land en laten nog even de hond uit.
We hebben bezoek van een internationale student van de Erasmus Rotterdam. Zij onderzoekt de motivatie van mensen die zwerfafval rapen. Ze gebruikt vragenlijsten en interviews om hier achter te komen. Ondertussen helpt ze vandaag lekker mee.

We gaan met 6 man ontspannen Tengnagel rond en 2 gaan de Strengen op.
De nijlganzen zijn zo tam dat je heel dichtbij kunt komen. De canadezen zijn op een afstandje te bewonderen. Die vliegen toch liever weg. Er broedt nog ergens een scholekster en de dikbil-pinken trappen lol.
Er zijn nieuwe flesjes, blikjes, Wicky-pakjes en weer Capri-Sonne-folies aangespoeld. We vermoeden dat er Capri-Sonne liefhebbers op het Joppe zijn of zouden we nu alle folies gevonden hebben… Er zit 1 kartonnen Dunea-bekertje en 1 plastic – wat ouder- Heineken bekertje bij.
En we blijven vooral oud vergroend plastic vinden. Dit plastic is overgroeid door gras en valt makkelijk uit elkaar. We vinden nog wat geverfd hout en oud touw.
Deze keer is het schuimrubber bootkussen droog genoeg om bij de container te zetten, maar het blijft een zwaar ding. Een begroeid kussen slepen we van de stenen. Het zit vol met water en is waarschijnlijk de volgende keer droog. Dat nemen we dan weer mee. De vlokreeftjes onder het kussen vinden de actie wat minder geslaagd.

Tengnagel_schoon 20190601_s21.jpg

Ant


Sessie 20 – 12 mei 2019
Het waait flink. Er staat schuim op het water. De zwaluwen vliegen laag over ons hoofd. De zon schijnt en de koeien kauwen rustig door. Het is weer mooi op Tengnagel.
Met drie dames halen we op moederdag nog steeds veel oud plastic tussen de stenen vandaan. Ook touw en textiel, zoals een vergaan petje, en weer een paar dobbers. De blikjes vissen we uit het water. En een ‘spatbord’ voor boten en een lange paal om mee te punteren leggen we bij de aanlegsteiger. Klaar voor hergebruik.
Samen halen we 1 zware volle vuilniszak op.

Tengnagel_sessie20In de vuilniszakken op de foto zit vooral oud vergroend plastic, kleine stukjes plastic en piepschuim.

Ant


Sessie 19 – 19 april 2019

Het is prachtig weer. Een paar mensen komen met een bootje aan op Tengnagel. Ze komen helpen met rapen, maar interviewen ons ook voor het maandblad van het Hoogheemraadschap Rijnland.
Dit keer denken we met 9 man vooral nieuwe spullen te vinden, omdat we de vorige keer zoveel oud afval hebben opgeruimd. De opvallendste ‘verse’ vondsten zijn rode en een paar gele vlaggetjes op bamboestokjes, vier ‘wegwerp-tandenborstels’, een paar aanstekers en weer haarkammetjes…
Maar toch is 80% van het gevonden afval nog oud vergroend plastic. Dit plastic verzamelt zich in de inhammetjes tussen de rotsen. Als je daarin iets ziet liggen, dan is de kans groot dat er meer onder zit. De volgende keer hopen we het oude kussen van een sloep mee te nemen, dat nog steeds niet droog is.

Tengnagel schoon 20190419_s19

seessie 19A_Aad

Op de zondag na 19 april was er 1 raper zo nieuwsgierig dat hij nog even is gaan kijken. Aan de kant van het Joppe was het nog helemaal schoon; aan de kant van de Zijl heeft hij toch weer een zak drijfvuil opgehaald en op 9 mei weer. Deze keer zaten er geen festivalbekers bij, wel verse blikjes en waterflesjes … zie foto rechts.


Sessie 18 – 29 maart 2019
Op 29 maart 2019 kan Daniël zijn voor het eerst met een team van 9 mensen de Tengnagel opschonen. Samen met Ant verzamelt hij een groep mensen en draagt het project aan haar over.
Deze keer is er erg veel oud vuil, maar de ervaring is dat dit binnenkort heel anders zal zijn. Het is een soort nulmeting voor de rest van het (vaar)seizoen. Nu de Tengnagel behoorlijk nauwgezet is opgeruimd kunnen we goed monitoren wat de nieuwe aanwas is.

De menukaart uit hartje Leiden bewijst dat afval uit het centrum van Leiden zijn weg weet te vinden naar de Kagerplassen.
Tengnagelschoon20190329

Sessie 1 tot en met sessie 17
Op 30 juli 2017 is Daniël Siepman begonnen met het verwijderen van aanspoelend drijfafval. Sindsdien herhaalde hij de opruimsessie op onregelmatige tijdstippen.
Op zijn website vind je de resultaten van de raapsessies onder de naam “Het Grote Tengnagel Drijfvuil Project”. Jaar 1 en Jaar 2.

Advertentie