Wintervogels in de Merenwijk

januari 2021

Het lijkt net of er deze winter niets te beleven valt in de Merenwijk – ik ken trouwens mensen die denken dat er in de Merenwijk überhaupt nooit iets te beleven valt 😉 Maar in de vogelwereld is het een drukte van belang. Zo hebben we ineens veel meer merels: wintergasten uit Rusland, hartelijk welkom en pas op voor het usutuvirus! En het roodborstje dat je nu in je tuin ziet, kan heel goed een andere vogel zijn dan degene die er afgelopen zomer rondscharrelde: veel van ‘onze’ roodborsten overwinteren in het zuiden en in ruil daarvoor krijgen wij dan de roodborstjes die in het noorden broeden.

Zowel de standvogels als de wintergasten zijn spekkoper in zo’n groene wijk waar ze in veel tuinen ook nog een gedekte voedertafel vinden. Ik ben zelf bijvoorbeeld blij met de huismussen in de tuin en ik ben niet de enige: laatst maakte een man sperwer (zou het een van de sperwers zijn die in het wijkpark hebben gebroed?) een duik naar de mussen in de budleia. In de taxus zit regelmatig een goudhaantje.

Goudhaantjes broeden niet veel bij ons in de buurt, maar als wintergasten zie je ze des te vaker. In het wijkpark hangt regelmatig een clubje rond en ik hoorde dat er deze winter ook (weer) vuurgoudhaantjes bij zitten. Dat brengt me op de midwintertelling die we afgelopen weekend met een groep vogelaars hebben gedaan. De wijk wordt dan in vijf stukken verdeeld en per stuk zijn er één of twee tellers een paar uur bezig met turven. Charlotte Matthijsse (zaliger nagedachtenis) is ooit met de wintertelling begonnen omdat we hier zo opvallend veel waterhoentjes hebben en dat is grappig genoeg nog steeds zo 🙂

Bij zo’n wintertelling voor SOVON, de landelijke organisatie voor vogeltellingen, gaat het om de water- en roofvogels. Net als vorig jaar hing er een buizerd boven de Kopermolen en dobberde er een krooneend bij de brug van de IJsselmeerlaan over de Slaaghsloot. Bij de Slaaghmolen (die molen bij de Gamma) zit een waterral, heel gaaf! Als je daar in het donker ijselijke kreten uit het riet hoort, is er dus niets aan de hand.

Helemaal in de noordwesthoek van de Merenwijk, hoek Veerpolderpad-Karpers, is een ijsvogel gespot, en nog eentje op dezelfde plek als de krooneend. Er zijn weer aardig wat krakeenden (46, maar vorig jaar hadden we er 74) en de wilde eend is met 176 het meest geteld. In 2018 hadden we overigens nog 282 wilde eenden.

In het wijkpark zag en hoorde ik vijf sijsjes overvliegen, ook een typische wintergast. Maar de standvogels zijn zich al op het voorjaar aan het voorbereiden: de boomkruiper laat zijn liedje horen, de grote bonte specht roffelt en de eksters zijn met nestmateriaal in de weer. Vandaag zag ik een paartje koolmezen een nestkast verkennen. Die gedachte kunnen we wel gebruiken: er komt echt weer een voorjaar.

Corinna Vermeulen

Foto’s:
Bovenste foto van Carina van Oort: krooneend
Herman Berkhoudt: goudhaantjes en waterral
Ant Brandenburg: roodborst, waterhoen, ijsvogel en krakeend
Koos Klijnsma: Sijs

Meer lezen:
Wintervogels in wijkpark Merenwijk 2019
Wintervogels in de Merenwijk 2015
Broedvogels in wijkpark Merenwijk 2020
Broedvogels op de Strengen 2020
Vogelgroep Merenwijk Facebook