Broedvogels op de Strengen – BMP#9 2020

3 juni 2020 , BMP#9

Wederom een vroege start, even voor 5 uur, en voorlopig de laatste ‘warme’ zonnige ochtend. Rietgors man
Op weg naar de Strengen heel veel kwakende kikkers. De sloten liggen er vol mee en ook bij de moerasdriehoek is het druk. Op het eiland aangekomen tref ik een oude bekende: een rooie kat! Vorig jaar liep hij ook weken lang rond op het eiland. Verschillende keren opgehaald door zijn baasje, maar hij liep telkens weer terug. Schijnbaar zijn zomerverblijf. Heel kort kletsen we bij, maar ik moet snel op weg. Het is een kakofonie van geluid! Als je ochtendkoor wil horen, moet je eigenlijk ergens deze weken heel vroeg op pad gaan!

RietzangerIk loop linksom, eerst langs de rietlanden waar de Bosrietzangers en Rietgors ontzettend hun best doen. Even verderop de Nachtegaal en 2! Cetti’s zangers. Ik twijfelde al een tijdje of er 2 zouden zijn, maar vandaag dus de bevestiging. Verder weer veel Tjiftjaffen en Winterkoningen, die blijven zingen! De bocht om richting de ligweides Kleine karekieten langs de Zijl en ook de ijsvogels vliegen heen en weer, verschillende keren zie ik ‘m langs schieten. Ik denk zelfs dat ze alweer met een tweede nest bezig zijn, zo druk als ze waren. Op de ligweides zelf is het een grote puinhoop. De prullenbakken zijn weer overstroomd en een meneer zoekt naar statiegeldflessen; niet dat ie de rest ook opruimt … :-S Even verderop liggen jongens te slapen bij een kampvuurtje …

Grauwe vliegenvangerIk zigzag het eiland over. Ook aan de andere kant in het riet een heel aantal Kleine Karekieten en Bosrietzangers. Die zijn echt wel goed vertegenwoordigd, beter als voorgaande jaren! Dan het bos in, ik ben inmiddels bijna opgegeten door de muggen … ondanks muggenspul. Ik zie een buizerd laag bij de grond, althans ik denk buizerd: een grote bruine roofvogel. Zou niet zo goed anders kunnen bedenken. Ja een Ransuil, maar die zou zich anders gedragen. Iets verderop, bij het oude bosnest van de ijsvogel, zou een Grauwe Vliegenvanger rond moeten hangen (tip van Herman Berkhoudt). Ik besluit even te posten, kijk hoelang ik het volhoudt met die muggen, en ineens zie ik beweging en vliegenvangergedrag! Ja hoor daar zit hij/zij! Fantastisch! Voor het eerst dat ik deze soort zie en dan ook nog zo dicht bij huis! Ik ben helemaal blij Vorig jaar heeft de vogel gebroed op de Strengen en dat hebben we toen compleet gemist (alsnog later wel ingevoerd bij de tellingen). Daarom des te leuker om hem te scoren tijdens BMP!

Terug bij de brug loop ik het middenpad nog eens op en neer. Daar zingen inmiddels ook weer een paar Fitissen, wrs hebben zij ook vliegvlugge jonkies. Terug thuis drink ik een koffie en klein ontbijt, daarna nog weer even terug mijn bed in om wat slaap in te halen. Het is namelijk toch best wel vroeg … 🙂

Tekst en foto’s: Caroline Grimbergen.
Foto Grauwe vliegenvanger (onderste) is van Gert Jan vd Kooij.

Het laatste vogelnieuws in en rond de Merenwijk lees je het eerste op facebook. Op deze site bewaren we de vogelverslagen bij elkaar.  Verslag van broedvogeltelling #1 en #2, telling #3, #4, en #5-BMP #8  in 2020 op de Strengen. Net als de verslagen van broedvogeltelling in wijkpark Merenwijk.