Kikkers in het park

Kikkers in het park?bruinekikker Caro kopie

Jazeker. Bruine kikkers in het park. Mij is het nooit eerder opgevallen, maar dat komt wellicht om dat ik nooit zo met kikkers bezig was. Wel hoorde ik altijd, bij mooie zomeravonden, de kikkers kwaken, maar in het (vroege) voorjaar zag ik ze eigenlijk nooit. Ja wel, ik zag ze wel: platgereden op het Broekpad … Zieluggg!!! Maar ik zag ze nauwelijks in de natuur, ik lette er gewoon niet op. Nu dus wel! Dat komt waarschijnlijk door de Paddenpatrouille. Ik zie nu overal padden en kikkers en salamanders 😉

De afgelopen weken loop ik regelmatig met de hond door het Wijkpark. Eerder gingen we altijd richting de Broek- en Simontjespolder en soms naar het park, maar door de Corona is het nu in de polder op gezette tijden erg druk. Daarom naar het park. Het is er rustig en er is veel te zien. Dat blijkt maar weer. Bruine kikkers dus.

Drilkikkerdril_park

Een dikke week geleden ontdekte ik twee klompen met kikkerdril bij het smalle stuk met de stapstenen. Ik werd er helemaal blij van omdat ik al een aantal dagen naar kikkerdril aan het speuren was en het nu eindelijk zag. Wel op een lastige plek; hier komen veel mensen met honden en kinderen langs en kan het snel kapot gemaakt of meegenomen worden. Maar ja, wat doe je daaraan? Verplaatsen? Een bordje erbij met ‘Niet aankomen!’? Of gewoon laten en zien wat er gebeurt? Dat laatste geschiedde en een aantal dagen later toen ik weer ging kijken was het meer dan verdubbeld, fantastisch! kikkerdril verdubbeld

Afgelopen weekend, zaterdagmiddag om precies te zijn, ben ik weer gaan kijken en toen was er nog veel meer! Gaat heel goed daar dus. Wat ik daar ook kon horen waren knorrende mannetjes Bruine kikker. Ze lagen lekker in het door de zon opgewarmde water te chillen en hadden er veel zin in 😉 Het geluid is heel apart en in eerste instantie kon ik het niet thuisbrengen. Ik keek omhoog in de bomen om te zien welke vogel het was, haha! In dit fragment van Vroege Vogels kan je het horen.

Ga zelf gerust kijken bij het dril en ook bij warm weer naar de kikkers. In de middag, na 14 uur, schijnt het zonnetje precies in het ondiepe water bij de korte oversteek met de stapstenen. Laat het dril met rust, ga het niet aanraken en ook niet meenemen!

Tip: ga met je kinderen kijken en geef een biologieles over kikkers en kikkerdril.

Tekst en foto’s: Caroline Grimbergen
6 april 2020