Broedvogels in het wijkpark – mei 2019

Eind mei 2019

Wij mensen vinden het voorjaar fantastisch, maar voor vogels is het vooral hard werken. Standvogels moeten eerst één of meer nesten bouwen nadat ze hier de winter hebben overleefd, hun territorium verdedigen, de hele tijd oppassen voor roofdieren zoals katten en sperwers, voedsel zoeken, een geschikte partner (of meer) vinden en daarmee paren (sommige soorten doen het nestbouwen dan pas, samen), eieren leggen en bebroeden en dan begint het zwaarste werk pas: het volstoppen van al die hongerige snaveltjes, wekenlang. Zomergasten moeten dat allemaal ook doen, maar dan hebben ze eerst nog een heroïsche tocht van honderden tot duizenden kilometers achter de rug.

spechtvli.jpgIk was dus niet verbaasd toen ik gisterochtend in het park een vrouwtje grote bonte specht zag (standvogel, dat gelukkig wel, en die zijn blij met de klimaatverandering) dat mager en verfomfaaid oogde. Ze was bezig met het voeren van haar steeds groter wordende kuikens, die dus ook steeds harder om eten gaan roepen—in deze tijd vind je spechtennesten op het gehoor.

Twee weken geleden waren het de jonge mezen (meest kool-) die je overal in het park hoorde piepen, vooral in de nestkasten en in de informatiehokjes van de kinderboerderij. Nu is het daar stil, hopelijk is alles succesvol uitgevlogen en zijn de ouders met de tweede leg bezig.

DSC09319_sperwer_vr kopie 2_mwpkIn maart schreef ik al dat de sperwers dit jaar weer in beeld waren en tot mijn vreugde zijn ze dat nog steeds, op hetzelfde nest als twee jaar geleden. De holenduif die we vorig jaar in het park hadden lijkt dit jaar helaas afwezig, net als de kleine karekieten die vorig jaar in het rietkraagje bij het zwanennest broedden. Gelukkig hoorde ik wel twee karekieten bij de molen aan de Gooimeerlaan en zitten er natuurlijk weer een heel stel op de Strengen.kleine_karekiet_zoom

Nog een paar leuke waarnemingen van de afgelopen weken: een lachende groene specht in het park, een roepende koekoek en een ijsvogel die over een van de slootjes midden in het park vloog. De knobbelzwanen hebben dit jaar maar liefst tien donzige kuikens. Van de wilde en boereneenden (je vraagt je af of er in het park veel verschil is) zag je een paar weken terug overal pullen en nu ineens niet meer, wat helaas lijkt te kloppen met de landelijke trend: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/meld-wilde-eendenkuikens.

De komende weken ga ik op de kinderboerderij posten, in de hoop dat de boerenzwaluwen van vorig jaar weer een nestje maken in de koestal.

Corinna Vermeulen

Lees ook:
Broedvogels in het wijkpark – maart 2019
Broedvogels 2018 – totaaloverzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s