Grote wederik

Plaats in het park
De Grote wederik (of Gewone wederik, Lysimachia vulgaris L.) kun je vinden rond het bruggetje tussen de twee grote vijvers in het park, dichtbij de kinderboerderij.

Opvallende punten
– De plant bloeit alleen als ze, rond de langste dag van het jaar, in de zon staat. De grote wederik is te herkennen aan een rode vlek in de bloem.
– De Wederik is de enige plant in Nederland die oliebloemen heeft in plaats van nectarbloemen. Voor de olie komt de kleine, ongeveer acht millimeter grote slobkousbij langs. Waardoor deze bij voor de bestuiving zorgt.
– Staat de Grote wederik dicht aan het water (zoals hier) dan kunnen de wortelstokken het water in groeien. Deze wortelstokken zijn dan sponsachtig. De plant voert zo lucht via de wortelstok aan.

DSC01113_grote_wederik

Oliebloemen en de slobkousbij
Wederik is het enige geslacht in onze flora dat zogenaamde oliebloemen heeft. De olie wordt afgescheiden door klierharen op de voet van de vergroeide helmdraden. Daar waar andere bloemen nectar afscheiden.
Vrouwelijke slobkousbijen verzamelen de olie tegelijk met de stuifmeelpollen. Het mengsel van stuifmeel en olie vegen de bijtjes tijdens de vlucht bij elkaar aan de achterpoten, waar ze het opslaan in opvallend gekleurde lange haren, de “slobkousen”. De olie gebruiken ze om hun nest waterdicht te maken. Slobkousbijen en wederik zijn nauw op elkaar afgestemd: de bijen komen uit hun poppen omstreeks de langste dag, rond de tijd dat de Grote wederik begint te bloeien.

DSC01100_grote_wederik kl

Bodem
De Grote wederik komt voor op vochtige tot natte, redelijk voedselrijke terreinen, zoals grasland, ruigten en lichte loofbossen met een vochtige bodem.
De plant hoort tot de Sleutelbloemfamilie.

De informatie komt vooral van Flora Nederland.
Meer info:
waarneming.nl over de soort
Extra info over de wederik en de grote wederik als waardplant.

Advertentie