Grote wederik

Plaats in het park
De Grote wederik (of Gewone wederik, Lysimachia vulgaris L.) kun je vinden tussen de twee grote vijvers in het park (in J7-8). In de buurt staan vaak Grote kattenstaarten.

Opvallende punten
– De plant bloeit alleen als ze in de zon staat, rond de langste dag van het jaar. Het is de enige Wederik die een rode vlek in de bloem heeft.
– De Wederik is de enige plant in Nederland dat zogenaamde oliebloemen heeft. Daardoor wordt hij bezocht door de kleine, ongeveer negen mm grote Slobkousbij, die voor de bestuiving zorgt.
– Staat de Grote wederik dicht aan het water (zoals hier) dan kunnen de wortelstokken het water in groeien. Deze wortelstokken zijn dan sponsachtig wat erop duidt dat er lucht via de wortelstok wordt aangevoerd.

DSC01113_grote_wederik

Oliebloemen en de slobkousbij
Wederik is het enige geslacht in onze flora dat zogenaamde oliebloemen heeft. De olie wordt afgescheiden door klierharen op de voet van de vergroeide helmdraden. Vrouwelijke bijen verzamelen deze olie tegelijk met pollen. Het mengsel van pollen en olie vegen de bijtjes tijdens de vlucht bij elkaar aan de achterpoten, waar het wordt opgeslagen in speciale zakvormige aanhangsels, de “slobkousen”. Met dit mengsel worden de larven gevoed. Slobkousbijen en Wederik zijn nauw op elkaar afgestemd: de bijen komen uit hun poppen omstreeks de langste dag, precies dezelfde tijd dat bij voorbeeld onze Grote wederik begint te bloeien.

DSC01100_grote_wederik kl

Bodem
De Grote wederik komt voor in vochtige tot natte, redelijk voedselrijke terreinen, zoals in grasland, ruigten en lichte loofbossen. Op natte bodem en/of met een hoog gehalte aan organische stof in de grond.
De plant hoort tot de Sleutelbloemfamilie.

De informatie komt vooral van Flora Nederland.
Meer info:
waarneming.nl over de soort
Waardplant en nectarplant
galvorming
extra info

Advertenties