IVN-herfstwandeling Strengen okt 2019

Verslag IVN-herfstwandeling Strengen, 5 oktober 2019.

Ergens halverwege september bedachten Herman en Caroline dat het wellicht een leuk idee was om toch nog een (excursie-achtige) wandeling te organiseren op de Strengen. Het weer zou nog best eens mee kunnen vallen en dan zou het een mooie nazomer-wandeling worden; misschien zouden we dan nog vlinders of libellen zien, wie weet. We maakten een korte aankondiging op de site en wachtten af.

In de voorbereiding hadden we ook bedacht dat het leuk zou zijn om ons op een specifieke plantengroep te richten. Herman bedacht de distels, want welke distels zijn er eigenlijk te vinden op de Strengen? Wat zijn echte distels? Welke behoren tot de distel-familie en wat zijn schijndistels? (Wel distel in de naam, maar het niet zijn). Herman maakte een soort  zoekkaart waarmee we op pad konden en de distels op naam konden (proberen te) brengen.

5 oktober naderde … Het weer was omgeslagen, het werd kouder en steeds regenachtiger. Niks geen nazomer. Dit gaat een herfstwandeling worden. Ook niet erg natuurlijk.  We hielden de weersvoorspelling in de gaten; het beloofde niet veel goeds … maar op 5 oktober bleek het prachtig weer! De zon scheen en het was rond de 12 graden, een prachtige ochtend. De opkomst met 14 deelnemers was prima voor zo’n relatief ‘late’ organisatie en de gidsen hadden er zin in! Wachtend op de brug schoot de blauwe flits voorbij, het feest kon beginnen!

Outlook-bcf4yclx

We splitsen op in 2 groepjes: de ene groep linksom het eiland, de andere groep rechtsom. De wandeling zou ongeveer anderhalf uur duren en dat kwam ruimschoots goed.Onderweg kwamen we verschillende distels tegen: akkerdistel, kruldistel, moerasmelkdistel, aarddistel en de gewone klis. We bekeken ze in detail: wat zijn ze eigenlijk mooi en sommigen prikken helemaal niet zo erg. Andere hebben zelfs zachte haartjes aan de onderzijde van hun bladeren. Prachtig! Nog nooit bekeken we de distels zo goed. De deelnemers waren enthousiast!

De brede wespenorchis was ook nog goed te zien van onder het groot hoefblad: veel plantjes met volop zaad, maar nog niet rijp of gedroogd.
Naast al die distels keken we natuurlijk ook naar andere natuur/herfst-verschijnselen. Bijvoorbeeld de zaaddoosjes van het Harig Wilgenroosje en de voedselvoorraad die er daarmee is voor alle vogels die hierop foerageren. En wat dacht je van de misvormde eikels door de Knoppergalwesp of de eikels met gaatjes waaruit de larven van de eikelboorder zijn gekropen. Fantastisch!

Ook de vogels lieten zich horen. We konden verschillende soorten ganzen zien, de ijsvogel zoals al gezegd, waterral, kramsvogel, meerkoeten en fuut. En we zullen er nog wel een paar gemist hebben.

Outlook-g41zbbur

Waar we ook bij stil hebben gestaan is de verlanding/verdroging van het eiland. Als je goed kijkt zijn de (verdroogde) rietstengels van 2018 nog te zien. De groene stengels van 2019 zijn nauwelijks hoger (en grotendeels zelfs lager gebleven). Ook het waterpeil in het moerasbos is laag, de grond is droog en nauwelijks modderig, terwijl begin 2018 het waterpeil een stuk hoger was. Het eiland droogt op, helaas. Iets anders waar wij ons zorgen over maken is de invasie van exoten, zoals de Reuze Springbalsemien (de groenstrook links richting Tengnagel). We bekijken het oprukken van deze plant, die het hier erg naar zijn zin heeft, maar het riet behoorlijk is de weg zit. Spontaan vormt zich onder de deelnemers een actiegroep om volgend voorjaar een opruimsessie te houden. De kleine (nieuwe) plantjes worden dan verwijderd voordat het zaad kan vormen.

Al met al weer een interessante en inspirerende wandeling. Fijne herfst en lekker naar buiten!

Advertentie