Georganiseerde activiteiten

Hieronder staan activiteiten in en rond het Wijkpark Merenwijk.
Abonneer je op het blog om op de hoogte te blijven van nieuw gemelde activiteiten.
Heb je zelf een passende activiteit? Stuur ons een mail met informatie.

Elders op de site vind je activiteiten die je zelf of met een eigen groepje doet.

Georganiseerde activiteiten:

 • De jaarlijkse Zaklampvis-excursie
  Op dinsdagavond 10 september 2019 is er weer de jaarlijkse (nog steeds gratis) zaklampvis-excursie in de Merenwijk! En je kon je al aanmelden en daarom is de excursie VOL meer info.

Blauwrandspanner

 • Zaterdag 24 augustus 2019  Nacht van de Nachtvlinders.
  We vangen de nachtvlinders met licht. Je bent welkom ergens tussen 21:00 en 01:00 uur om de vangst te bekijken. Tip: Hoe later je komt hoe meer vlinders je kunt zien. Plaats volgt.
 • Vrijdag 26 juli 2019 vanaf 9:00 gaan we drijfafval ruimen op Tengnagel. We doen een klein onderzoek of er drijfvuil van de Lakenfeesten langs komt. Daarom prikken we wat vaker achterelkaar. Doe mee. Je hoeft je niet aan te melden.
 • Zondag 14 juli 2019 vanaf 16:00 gaan we drijfafval ruimen
  op Tengnagel (landtong bij de Strengen en ’t Joppe), zodat het niet in zee komt. En we doen een klein onderzoek waar of er drijfvuil van de Lakenfeesten langs komt. Daarom prikken we snel nog wat momenten. Je hoeft je niet aan te melden.

img_1390_2

 • Midzomeravondwandeling van de IVN op de Strengen op donderdag 20 juni 2019 voor maximaal 18 mensen. VOL Iinformatie staat op de IVN-site van IVN Leidse regio.

grutto_vogelbescherming

 • Weidevogelexcursie in de Boterhuispolder op zaterdagochtend 8 juni 2019. Een vogelexcursie onder zeer deskundige leiding! Voor beginners en gevorderden. Aanmelden en informatie gaat via de site van de Vogelbescherming. Aanmelden is verplicht.
 • 3  gratis workshops over Oeverplanten.
  Op maandag 27 mei 2019 in de Merenwijk om 10:00, 14:00 en 19:00.
  Voor vragen of aanmelden, mail naar: oeverplanten@gmail.com. Je helpt daarna mee met het in kaart brengen van de kwaliteit van de oevers in de wijk. Hiermee draag je bij aan onderzoek van Naturalis en de Universiteit van Leiden. Je leest op de speciale website hoe het werkt.
  De workshops worden georganiseerd door de Werkgroep ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt’ van IVN-KNNV-Naturalis Citizen Science ‘, werkgroep IVN Merenwijk en de Denktank Biodiversiteit Leidse Ommelanden.
  oeverplanten_park

bloemenboter

 • Zondag 26 mei: Wildplukwandeling in het Merenwijk Park, van 10:00 tot 12:00. Vertrek vanaf Theehuis De Trotse Pauw. Met proeverij, op donatiebasis. Opgeven bij Ellis Grootveld 06 18519714 of ellisgrootveld@gmail.com.
 • grutto_vogelbeschermingWeidevogelexcursie in de Boterhuispolder op zondagochtend 12 mei 2019. Een vogelexcursie onder zeer deskundige leiding! Voor beginners en gevorderden. Aanmelden en informatie gaat via de site van de Vogelbescherming. Aanmelden is verplicht. Is VOL!
 • Welkom Koekoek-wandeling op Koudenhoorn op zaterdagochtend 4 mei 2019. Een vogelexcursie onder zeer deskundige leiding! Aanmelden en informatie gaat via de site van de Vogelbescherming. Aanmelden is verplicht.
 • Weidevogelexcursie in de Boterhuispolder op zaterdagochtend 20 april 2019. Een vogelexcursie onder zeer deskundige leiding! Voor beginners en gevorderden. Aanmelden en informatie gaat via de site van de Vogelbescherming. Aanmelden is verplicht.
 • Vrijdag 19 april 2019 vanaf 11:00  drijfafval ruimen op Tengnagel (landtong bij de Strengen en ’t Joppe), zodat het niet in zee komt. Verzamelen bij het hek. Op deze pagina staat het verslag van het Drijfvuilproject Tengnagel.
 • gratis bijenworkshop
  vrijdag 12 april 2019 is van 13:00 tot 15:00 een
  Het doel van de bijenworkshop is om daarna geoefend mee te kunnen doen met de Nationale Bijentelling in het weekend van 13 en 14 april. Je leert waar je ze kunt vinden, hoe herkennen, fotograferen en tellen. De workshop is in Weidezicht bij de kinderboerderij. Meer informatie… Inschrijven via  ontdeknatuur@gmail.com.
  hommel wijkpark Merenwijk
 • zaterdagochtend 6 april 2019 is er weer een vogelexcursie op de Strengen. Informatie en aanmelding gaat via de website van de vogelbescherming.
  De excursie is geliefd en is snel vol.
  vogelbescherming_ijsvogel
 • vrijdag 29 maart 2019 drijfafval ruimen op Tengnagel (landtong bij de Strengen en ’t Joppe), zodat het niet in zee komt.  Elke keer maken we een klein verslag.
 • zondag 17 februari 2019 is er een winterwandeling op de Strengen, het schiereiland ten noorden van de Merenwijk. Van 10:00 tot ongeveer 11:30 is er aandacht voor de eerste tekenen van de lente. Meer informatie en aanmelding.

2018

 • zondag 11 november 2018 waren er twee activiteiten in de wijk.
  Van 10:00 tot ongeveer 11:30 was er een herfstwandeling op de Strengen. Er is in deze tijd veel meer te zien dan je zou denken, zo laat in het seizoen. Er gingen 20 mensen mee en een aantal van hun zag een ijsvogel in glijvlucht en genoten van de verhalen van de 3 gidsen.
  Van 14:00 tot 16:30 kon je paddenstoelen speuren in het Wijkpark Merenwijk. Het was voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. En de jeugd kreeg nog iets mee naar huis. De paddenstoelenbingo was een feestje!
  Ruim 40 kinderen en volwassenen hebben zelf gezocht naar paddenstoelen in het park. Zo nu en dan hielp iemand een handje bij het ontdekken en kijken. 
  DSC08345
 • vrijdag 9 november hebben middelbare scholieren de paddenstoelbingo gedaan in het park. Samen met docenten en begeleiders gingen ze op pad.
 • vrijdag 7 september,  4 en 5 oktober en 25 en 26 oktober 2018 zie je groepen Natuurwijzers in opleiding in het park. De Natuurwijzers nemen de komende jaren, Leidse klassen in het basisonderwijs mee de natuur in. Met een klas gaan ze drie keer per jaar een hele dag naar buiten. Daar mogen de kinderen kijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. Ze gaan zélf de natuur ervaren en zélf ontdekken wat mensen en natuur met elkaar te maken hebben. Leren over natuur doe je ín de natuur.
  foto_Marian.jpg
  Info voor scholen in Leiden is te halen via Naar Buiten.
  Info over het programma staat op Natuurwijs en in StaatsBosBeheerMagazine, waarin een artikel over de opleiding in het Wijkpark stond.
 • vr 21 september 2018 om 15:00: Wandelen met IVN natuurgidsen in het park ter gelegenheid van de opening van het Odensehuis Leo op Rosmolen 28.
  Eshter Bakker vertelt dat een park dichtbij dit huis van groot belang is.
  Daarna gaan twee groepen naar het park.
  Sleutelstad was bij de opening en heeft verschillende mensen geïnterviewd. En Unity.nu en Omroep West hebben vooraf een verslag gemaakt.odensehuis_opening.jpg
 • di 11 september 2018 om 20:30:  Zaklampvissen bij Regenboogkerk – geleid door Aaf Verkade van Onder Water in Leiden. Met een bioloog van RAVON. Naast de vissen van de vorige keer, zagen we nu ook een kleine modderkruiper.
  DSC07921 kopie
 • ma 27 augustus 2018 om 22:00:  Zaklampvissen naast de Broekweg – geleid door Aaf Verkade van Onder Water in Leiden.
  Het valt Aaf op hoeveel vis we in het water langs het Molenaarspad zien. Baarsjes, karpers, ruisvoorntjes, blankvoorntjes, zeelt en snoeken van diverse lengtes. Van zeer klein tot ruim 80 centimer. Dit was de moedersnoek, of de boomstam, zoals Aaf die noemt. En er komt nog een watervleermuis langs.
  Wat we niet hebben gezien zijn grondels en rivierkreeften.
 • za 25 augustus 2018 om 19:30: Vleermuizen spotten. Ruim 40 mensen komen voor de presentatie en de excursie, georganiseerd door IVN. Een filmpje van de excursie is door Dick de Vos op Facebook gezet. Met geluid.Nachtvleermuis2018
 • di 20 augustus 2018 om 10:00: leerlingen van de Internationale Schakelklas van Da Vinci krijgen een excursie met aan het einde pannenkoeken in de Trotse Pauw.
 • do 5 juli 2018 om 13:00:   Twee groepen van de Merenwijkschool krijgen de vakantiepas van wethouder Martine Leewis. Wel pas nadat ze natuuractiviteiten hebben gedaan, zoals Slootje vissen. Verslag Unity FM.
 • vr 29 juni 2018 om 12:00:   Buurtkantine voor ZP’ers in de Merenwijk bij de picknickbank in het park.
 • zo 24 juni 2018 om 15:30:   Overhandiging Eerste Bomenspeurtocht-boekjes. Daarna volgde een begeleide excursie langs de eerste paar bomen, met tussendoor informatie over de geschiedenis van het park.DSC07780 kopie
 • vr 30 maart 2018 om 10:30:   Een groep middelbare scholieren komt slootje vissen, de waterkwaliteit bepalen en bodem- en grondonderzoek. Dit waren de resultaten.
Advertenties