Georganiseerde activiteiten in het park

Hieronder staan losse activiteiten die plaats vinden in en rond het Wijkpark Merenwijk.

Wil je een mailtje ontvangen wanneer we een losse activiteit in het park organiseren? Via dit formulier kom je op de lijst of je stuurt ons een mail om op de lijst te komen.
Heb je zelf een evenement of wil je meehelpen bij het organiseren van excursies en cursussen? Dan ontvangen we graag een mail met informatie van je en nemen contact met je op.

 • Op dinsdagavond 10 september 2019 is er weer de jaarlijkse (nog steeds gratis) zaklampvis-excursie in de Merenwijk! En je kunt je nu al aanmelden, klik hier.DSC07921 kopie
 • maandag 27 mei 2019 zijn in de Merenwijk op 3 momenten workshops over Oeverplanten. En wel om 10:00, 14:00 en 19:00. Deelname is gratis. Voor vragen of aanmelden, mail naar: oeverplanten@gmail.com. Je helpt daarna mee met het in kaart brengen van de kwaliteit van de oevers in de wijk. Hiermee draag je bij aan onderzoek van Naturalis en de Universiteit van Leiden. Je leest op de speciale website hoe het werkt.
  De workshops worden georganiseerd door de Werkgroep ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt’ van IVN-KNNV-Naturalis Citizen Science ‘, werkgroep IVN Merenwijk en de Denktank Biodiversiteit Leidse Ommelanden.
  oeverplanten_park
 • vrijdag 12 april 2019 is van 13:00 tot 15:00 een gratis bijenworkshop om lekker mee te doen met de Nationale Bijentelling in het weekend van 13 en 14 april. Waar kun je ze vinden, waaraan herken je ze, hoe te fotograferen en te tellen. De workshop is in Weidezicht bij de kinderboerderij. Meer informatie en inschrijving…
  hommel wijkpark Merenwijk
 • zaterdagochtend 6 april 2019 is er weer een vogelexcursie op de Strengen. Informatie en aanmelding gaat via de website van de vogelbescherming.
  De excursie is geliefd en is snel vol.
  vogelbescherming_ijsvogel
 • zondag 17 februari 2019 is er een winterwandeling op de Strengen, het schiereiland ten noorden van de Merenwijk. Van 10:00 tot ongeveer 11:30 is er aandacht voor de eerste tekenen van de lente. Meer informatie en aanmelding.

2018

 • zondag 11 november 2018 waren er twee activiteiten in de wijk.
  Van 10:00 tot ongeveer 11:30 was er een herfstwandeling op de Strengen. Er is in deze tijd veel meer te zien dan je zou denken, zo laat in het seizoen. Er gingen 20 mensen mee en een aantal van hun zag een ijsvogel in glijvlucht en genoten van de verhalen van de 3 gidsen.
  Van 14:00 tot 16:30 kon je paddenstoelen speuren in het Wijkpark Merenwijk. Het was voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. En de jeugd kreeg nog iets mee naar huis. De paddenstoelenbingo was een feestje!
  Ruim 40 kinderen en volwassenen hebben zelf gezocht naar paddenstoelen in het park. Zo nu en dan hielp iemand een handje bij het ontdekken en kijken. 
  DSC08345
 • vrijdag 9 november hebben middelbare scholieren de paddenstoelbingo gedaan in het park. Samen met docenten en begeleiders gingen ze op pad.
 • vrijdag 7 september,  4 en 5 oktober en 25 en 26 oktober 2018 zie je groepen Natuurwijzers in opleiding in het park. De Natuurwijzers nemen de komende jaren, Leidse klassen in het basisonderwijs mee de natuur in. Met een klas gaan ze drie keer per jaar een hele dag naar buiten. Daar mogen de kinderen kijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. Ze gaan zélf de natuur ervaren en zélf ontdekken wat mensen en natuur met elkaar te maken hebben. Leren over natuur doe je ín de natuur.
  foto_Marian.jpg
  Info voor scholen in Leiden is te halen via Naar Buiten.
  Info over het programma staat op Natuurwijs en in StaatsBosBeheerMagazine, waarin een artikel over de opleiding in het Wijkpark stond.
 • vr 21 september 2018 om 15:00: Wandelen met IVN natuurgidsen in het park ter gelegenheid van de opening van het Odensehuis Leo op Rosmolen 28.
  Eshter Bakker vertelt dat een park dichtbij dit huis van groot belang is.
  Daarna gaan twee groepen naar het park.
  Sleutelstad was bij de opening en heeft verschillende mensen geïnterviewd. En Unity.nu en Omroep West hebben vooraf een verslag gemaakt.odensehuis_opening.jpg
 • di 11 september 2018 om 20:30:  Zaklampvissen bij Regenboogkerk – geleid door Aaf Verkade van Onder Water in Leiden. Met een bioloog van RAVON. Naast de vissen van de vorige keer, zagen we nu ook een kleine modderkruiper.
  DSC07921 kopie
 • ma 27 augustus 2018 om 22:00:  Zaklampvissen naast de Broekweg – geleid door Aaf Verkade van Onder Water in Leiden.
  Het valt Aaf op hoeveel vis we in het water langs het Molenaarspad zien. Baarsjes, karpers, ruisvoorntjes, blankvoorntjes, zeelt en snoeken van diverse lengtes. Van zeer klein tot ruim 80 centimer. Dit was de moedersnoek, of de boomstam, zoals Aaf die noemt. En er komt nog een watervleermuis langs.
  Wat we niet hebben gezien zijn grondels en rivierkreeften.
 • za 25 augustus 2018 om 19:30: Vleermuizen spotten. Ruim 40 mensen komen voor de presentatie en de excursie, georganiseerd door IVN. Een filmpje van de excursie is door Dick de Vos op Facebook gezet. Met geluid.Nachtvleermuis2018
 • di 20 augustus 2018 om 10:00: leerlingen van de Internationale Schakelklas van Da Vinci krijgen een excursie met aan het einde pannenkoeken in de Trotse Pauw.
 • do 5 juli 2018 om 13:00:   Twee groepen van de Merenwijkschool krijgen de vakantiepas van wethouder Martine Leewis. Wel pas nadat ze natuuractiviteiten hebben gedaan, zoals Slootje vissen. Verslag Unity FM.
 • vr 29 juni 2018 om 12:00:   Buurtkantine voor ZP’ers in de Merenwijk bij de picknickbank in het park.
 • zo 24 juni 2018 om 15:30:   Overhandiging Eerste Bomenspeurtocht-boekjes. Daarna volgde een begeleide excursie langs de eerste paar bomen, met tussendoor informatie over de geschiedenis van het park.DSC07780 kopie
 • vr 30 maart 2018 om 10:30:   Een groep middelbare scholieren komt slootje vissen, de waterkwaliteit bepalen en bodem- en grondonderzoek. Dit waren de resultaten.
Advertenties