Sijzen en drijfsijzen

Sijzen en drijfsijzen. Wanneer je nooit naar vogels kijkt, dan kun je ze in deze twee groepen verdelen. Makkelijk en overzichtelijk. 🙂

Kijk je vaker naar vogels, dan zie je meer verschillen.
In het park zijn diverse kleurrijke vogels te zien. En met de kale bomen vallen de bewegingen nu veel meer op. Daarom zie je me soms stilletjes tussen de bomen in het park staan. Want na een tijdje tonen de vogeltjes zich. De vogels zijn er natuurlijk de hele tijd al. Maar ik zie ze pas echt, als ik zelf even stil sta.

Maandag ben ik op het kleine veldje rechts van de kinderboerderij.
In de struiken loopt een prachtig boomkruipertje op de stam van een boom omhoog. Vanwege het rode licht van de ondergaande zon, kleuren de veren glimmend donkerbruin. Het kromme snaveltje is goed te zien.DSC09085_mwpk_kauwtjes_mwpk kopie

Op het veldje pikken een paar eksters en een groep kauwen in het gras. Verderop wroeten ze het mos los op zoek naar iets eetbaars. Het mos komt bovenop het gras komt te liggen.

In de bomen kwetteren mezen.DSC05127_koolmees kopie
Eerst herken ik de pimpelmezen en koolmezen aan hun gele kleur. Ze hippen van tak naar tak. Vliegen naar de volgende boom en dan over het veld naar een nieuwe boom.
Ik hoor een vink, maar er zitten ook andere geluiden tussen. En dan is er opeens een groep van zo’n 30 actieve kleine vogeltjes. Ze kwetteren in de toppen van de elzenbomen.
Net als de pimpelmezen hangen ze op de kop in de zaden te pikken.
Het zijn barmsijzen… Qua kleur lijken ze een beetje op musjes met soms rood op de kop of borst en een vinkenpatroon op de vleugels. Ze vliegen van boomtop naar boomtop en eten tussendoor.
En als alle bomen op het veld aan de beurt zijn geweest, vliegen ze weer naar de eerste in de rij.

De zon is nu zo ver gezakt, dat het koud wordt.
Tijd om naar huis te gaan.

Ant

 

PS
Onze ‘parkbioloog’ heeft de barmsijs goed op de foto gekregen. Vandaar een toegift:_MG_0902 copy

De barmsijzen komen hier soms in de winter, wanneer er in de broedgebieden minder te eten is. De barmsijzen in ons park zijn de Grote Barmsijzen. Je ziet duidelijk de rode kruin. De jonge vogels hebben een minder rode kruin en zijn bruiner. De mannetjes hebben een rode borst, die in het broedseizoen roder wordt. Om ze dan te zien moet je naar het noorden, boven Denemarken of naar Noord-Amerika. En je kunt ze ook in de alpen zien.

Wil je meer weten over de vogels? Kijk op vogelbescherming. Daar vind je heldere en uitgebreide uitleg over de vogels.

Advertentie