De Majestueuze Mysterieuze Boom

7 uur 27 zonsopgang, 22 september

Van mijn huis in het centrum tot aan het park is het ongeveer 20 minuten fietsen. Even voor zevenen in de ochtend stap ik op mijn fiets en ben ruimschoots voor de zonsopgang aanwezig.

Bij de hoofdingang van de kinderboerderij zet ik mijn fiets neer.
Linksaf loop je dan al snel tegen de Majestueuze Mysterieuze boom aan, die vrij staat in een grasveld. De boom lijkt je te begroeten met  zijn brede uitstaande takken. Het lijkt dan net of de boom je onthaalt en uitnodigt om even plaats te nemen. Dat kan bij de tafel waar je een mooie afstand hebt tot aan de boom en het goed kunt observeren.

Of je kunt naast de boom staan en neem je even de tijd om een conversatie te houden. Geef eerst wat zachte klopjes tegen de schors als begroeting. Alles goed met je? Waren er nog jongeren gisteravond aan het genieten van de ondergaande zon? Vond je de muziek waar ze naar luisterden om aan te horen, want ja, planten en bomen schijnen zelfs gevoelig te zijn voor muziek. Van hardrock muziek worden ze niet vrolijk. Je zorgen delen en voor mediteren is het helemaal de plek. Ja, dat kan ook staande. De boommeditatie dus. Met mooi weer kun je onder de takken zitten, heerlijk in de schaduw. In de zomer doen gezinnen dit ook regelmatig.


Rond kwart voor acht komt eerst een hondje voorbij, daarna een stemgeluid: Sáááám, en dan zijn baasje. Als haar hond weer terug is, vertelt ze dol te zijn op de boom. Nee, de leeftijd weet ze niet en de meneer die net voorbij komt, schat die op ongeveer 50 jaar. In ieder geval voor de tijd van de Merenwijk, waarvoor op 12 mei 1970 de eerste paal de grond inging.

En hoe dik is de boom.? Laten we dat maar eens opmeten. En het baasje van Sam en ik omspannen de Majestueuze Boom, terwijl we er tegenaan leunen. Met vier en een halve arm omvatten we de boom terwijl Sam niets begrijpend om zich heen kijkt.

Maar dan de naam… En hier begint de verwarring. Al maanden noem ik de boom de Grauwe abeel, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Ratelpopulier heb ik ook al horen noemen en het zou ook zo maar de Canadapopulier kunnen zijn.

Voorlopig noem ik het de Majestueuze Mysterieuze Boom en hopelijk kom ik er snel achter wat het is. Mocht de geachte lezer een idee hebben, dan hoor ik het graag!

Ron

Wil je de blaadjes van de boom horen ratelen? Beluister het filmpje.
IMG-20170922-WA0004.jpg

Advertentie