Van nimf tot vuurjuffer

In het wijkpark heb ik nog geen vuurjuffer gezien.
Maar mijn achtertuin in dezelfde wijk lijkt wel een kweekvijver van vuurjuffers. Ieder jaar klimmen de nimfen van de juffers via de waterplanten omhoog en in een paar uur vliegen ze weg om in de zon mooi op kleur te komen.

De ontwikkeling tot vuurjuffer is niet heel erg anders die van de andere juffers en libellen in het wijkpark. En omdat het me al een tijd fascineert ben ik dit jaar in mei met een fototoestel in de hand op mijn buik op de vlonder gaan liggen.
Het zonnetje schijnt en ik neem de tijd om te zien hoe een nimf zich om vormt tot rond vliegende vuurjuffer.

Hieronder een kort verslag met links naar nog meer foto’s.

Vuurjuffers in het water

De vuurjuffers zien er in het begin buitenaards uit. Eerst zijn ze doorschijnend groen en later worden ze bruin. Het zijn echte roofdieren.

Uit sluipende nimf

Een dag eerder zag ik de nimfen vlak onder het oppervlak van het water op de waterplanten zitten. Ze zaten te wachten op voldoende mooi weer, zodat ze de tijd hebben om te drogen.
En nu zie ik de larve heel rustig via de plant uit het water omhoog komen. Hieraan klampt hij zich uiteindelijk vast.
Ze stappen ook wel eens over op een overhangend takje of overhangend gras, voor een goed plekje in de zon.
Als de plek goed genoeg is gaat de nimf het vel laten drogen. Na een tijdje is het vel blijkbaar droog genoeg. Ik zie dat het omhulsel bovenaan de rug open splijt. En dan trekt de vuurjuffer zich heel beheerst uit het omhulsel.
De vuurjuffer is er helemaal uit en heeft nu nog een veel korter lijf en korte gekreukelde vleugels. Het omhulsel blijft leeg achter.

De uitgebreide fotoserie van de uitsluipende vuurjuffer vind je op Google-foto’s.

Uitgeslopen juffer krijgt vorm en kleur

De vuurjuffer heeft nu dus nog niet de uiteindelijke vorm.
De vleugels lijken een klein rugzakje en het lijf is nog kort.
Je ziet nu dat de juffer eerst de vleugels begint te ontkreukelen door ze op te pompen. Daarna zie ik het lijf en de vleugels om en om langer worden.
Als alles in ruim 1,5 uur in vorm is blijft de juffer nog een tijdje zitten. En dan vliegt de juffer opeens weg naar een zonnige plek om verder op kleur te komen.

Op Google-foto’s vind je deze en meer foto’s.

En soms gaat het mis. De vleugels zijn niet netjes uitgevouwen en opgepompt…
DSC00221-vuurjuffer-kromme-vleugels-mooiste klein

Ant

Advertenties